teisipäev, mai 17, 2005

Luuleõhtu ja kirjanduse maja

Mõtlesin ühes unenäos, et kardan kõiki Tõnust vanemaid pereliikmeid, sest tunnen neid hästi kaua. Neist keda ma kaua tunnen, tuli meelde veel Helena. Meenutasin, et alguses tundus ta hästi väike, hästi valju häälega ja hästi kuri tüdruk.

Teises unenäos toimus üritus suures aga kitsas majas. Seoses esimese esinejaga tuli Raunale raha maksta. Kahtlustasin, et raha tuleb maksta ka järgmiste esinejate puhul, aga ei tulnud. Enamus esinejaid luges mõne luuletuse, ka siis kui algselt midagi muud plaanis oli olnud. Bristol küsis mult, kas ma ka veel luuletusi kirjutan, mis tähendas, et pidin valmistuma esinemiseks. Mõtlesin, et loen oma kõige vanema ja kõige uuema luuletuse. Kuna aga tekkis küsimus, mis on kõige vanem luuletus, siis ootsustasin selle asemel lugeda esimese trükis ilmunud luuletuse ("Paat, jõgi ja tont"). Enne hakkas esinema aga Artur Sirk, kes pidi olema vana Artur Sirgu lapselaps. Juba tema nime nimetamisel puhkes suur aplaus. Tundus, et ta püiab oma esinemisega jäljendada oma vanaisa. Siiski tundus tema esinemine kehv ja tema naeratus ebaloomulik. Sellest hoolimata plaksutati talle rohkem kui ühelegi teisele esinejale. Üritus sai lõpuks läbi, ja mulle ei antudki sõna. Bussiga koju sõites ei tulnud mulle meelde, mis on minu kõige uuem luuletus, seetõttu mõtlesin välja järgmise.

Kolmandas unenäos ütlesin Jagomäele, et ma ei arva, et minu sõna maksaks "Ilmamaas" sama palju kui tema oma, sest mina pole direktor, mina olen noorem ja see pole minu firma. Hakkasime "Ilmamaast" ära minema. Klaus pidi enne sulgema arvuti. Ta tegi seda programme sulgemata. Kirjanduse maja ees rääkis isa, et tahtis maja ette aia ehitada lasta, aga kivide ostmiseks ei antud raha ega luba. Nii jäi musta positsiooni eraldatud ettur d7. Küsisin, et kas nii võivad teised selle lihtsalt blokeerida. Samas hakkas mulle tunduma, et ilma aeda ette ehitamata ongi maja ilusam. Majas küsis Särgava ühelt omavanuselt mehelt võtmeid, et arvutit käima panna. Mees küsis talt, et kas ta on Särgava reetnud. Särgava ütles, et ei ole, aga ta võib oma lubadused reeta, mida on varemgi juhtunud. Ta ütles, et talle lihtsalt meeldib see arvuti. Ta istus ühe arvutiklassi arvuti taha ja hakkas mängima arvutimängu. Mulle tuli meelde, et mõtlesin unenäos luuletuse välja, mille olin peaaegu unustanud. Hakkasin seda umbkaudu taastama ja mulle hakkas tunduma, et tekst oli umbes: raha mul ei ole vaja/ kõik saab tööde juhataja/ see on ju kirjanduse maja. Aga see tundus olevat ristriimiga ja neljarealine.