esmaspäev, september 19, 2005

Linn, pilt, saade, maja

Nägin unes, et panin oma koti rongile, aga rongid liikusid edasi. Raudteejaama naistöötaja ütles, et kui kott ära sõidab, ei ole hiljem enam võimalust selle kättesaamiseks. Kasutasin viimast võimalust kott enda kätte tagasi võtta. Läksin "Vanemuise" trepist alla. Seal tuli hüpata alla tiigrite juurde. Ütlesin, et väiksel tüdrukul, kes malet ei mängi, ei ole mingit tahtmist tiigrite juurde hüpata. Olin Kitsa tänava alumises otsas. Seal oli moodustatud uuesti üks Saksa riikidest. Tartus oli loodud mitu Saksa riiki, nende varjus ka üks halvaks peetu. Kohtla-Järvest Narvani loodi uuesti Kiievi vürstiriik.

*
Nägin unes, et Kangilaski rääkis meie ees oleva Emajõe kalda vaatega pildi kohta, et see on halb pilt. Mulle oli just tundunud, et see on hea pilt, sest taimi oli kujutatud väga peene joonega ja väga detailselt. Kangilaski põhjendas, et seda peetakse halvaks, kuna sellel ei ole ühtegi inimfiguuri. Mina vaidlesin vastu, et loodusfotode kohta on just öeldud, et milleks seal inimesed on, me tahame loodust vaadata. Kangilaski ütles, et fotode kohta jah. Ta ütles veel, et ta ilma prillita ei näe, kas pildil on üle nelja puu. Vastasin, et neid on seal palju rohkem. Keegi ajas mind higiseks. Pahandasin temaga, et nüüd annab ema mulle jälle higistamisvastast rohtu. Ema ütles, et seda peab alati võtma. Kangilaski naeris, et higistamisvastane rohi olemas on.

*
Nägin unes, et raadios algas saade sellega, et öeldi, et Euroopa Liitu astumise rahvahääletuse puhul oli fantastiline, kuidas inimesed kaheks pooleks jagunesid. Mõtlesin, et nüüd nad siis juba tunnistavad, et vastuhääletajaid oli ka üsna palju. Mõtlesin, et neile selle jutu põhjal otsustades ei olnudki tähtis lõpptulemus, vaid inimeste jagunemine. Raadios jätkati, et tavaliselt augustis toimuvatel rahvahääletustel on kõik ühel poolel. Tõnu ütles: "See on pila." Nüüd sain alles aru, et tegemist on naljasaatega. "Pila on üks politseinik," ütles Toomas. "Pila on laim," õpetas Tõnu talle sõna tähendust. "Mittte ainult," ütlesin mina, sest osa naljajutust vastab ka tõele.

*
Nägin unes, et Tõnu läks Tallinnasse elama ja mulle pakuti võimalust võtta tema Tartu kesklinnas asuv maja endale. Ütlesin, et ma ei viitsi ahju kütta. Edasi mõtlesin, et ma ei viitsi üldse oma majas midagi peale hakata. Läksin sinna siiski kohale. Keegi viskas pööningu aknast alla järjest kolm taldrikut. Keelasin teda, et keegi võib pihta saada. Küsitlesin teda, et saada teada põhjust, miks ta neid taldrikuid loopis. Pakkusin erinevaid põhjuseid. Ema tuli ja ütles, et kõige suurem oht on, et taldrik vigastab postkasti. Sellest ei saanud ma aru.