neljapäev, september 08, 2005

Taimtähed

Unenäos olime klassiga Pärnus. Naisametnik tuli ja rääkis, et meie sõiduga seotud kulud võidakse hüvitada, kui kirjutame avalduse. Mulle ütles ta eraldi, et ma kirjutaks alati sellistel puhkudel, et olen kuuelapselisest perest ja elan ainult viietoalises korteris. Mõtlesin, et köögist tehtud tuba ma toaks ei loenda. Seisime järjekorras ja igaüks kirjutas kolm numbrit, kui suurt summat ta mingi toetuse liigi all tagasi tahab saada. Ähvardasin kirjutada suuri summasid, aga ei kirjutanud. Kõige rohkem oli tagasi saada Helenil, sest ta oli sõitnud kokkutulekule kõige kaugemalt. Talle tegi nalja, et raha andmise asemel võisid andjad anda ka juriidilist nõu. Kui kõik olid numbrid ära kirjutanud, tuli naisametnik tagasi ja ütles, et need, kes tšekke juurde ei pane, raha ei saa. Hakkasin taskust otsima, kas mu tšekid on alles. Igasuguse sodi hulgas tuli taskust nähtavale kõigepealt üks bussipilet, aga see ei olnud Tartu-Pärnu, vaid Tartu-Paide liini pilet. Mõtlesin, et asja saaks tõlgendada, et seoses kokkutulekuga oli mul laiemalt mööda Eestit ringisõitmist, aga pileti kuupäev oli ka varasem. Ariel ja Lauri K. hakkasid üksteist peksma, kuigi olid kokkutuleku algul hästi läbi saanud.

Teises unenäos vaatasin aknast välja kõigepealt prillidega ja seejärel ilma prillideta. Kasvavad taimed tundusid moodustvat tähti, mis viitasid teatud sõnadele. Rääkisin, et prillidega ma ei lugenud neid tähti välja, sest H oli liiga terav, aga ilma prillideta näen seda paremini. Kui olin seda öelnud, tundus mulle, et täht on hoopis K. Seejärel hakkasin kahtlema, miks peaks keegi üldse taimedest tähti kasvatanud olema, võibolla mulle ainult tundub.

Kolmandas unenäos hakkas Bush kolmandat korda presidendiks kandideerima, kuigi see tundus endiselt seadusevastane olevat. Kirjutati, et mingil alal peavad nii vabariiklased kui ka demokraadid teda parimaks asjade korraldajaks. Mõtlesin, et praegu on diktatuuride väljakujunemise periood ja diktatuur kujuneb ka Ameerikas. Mõtlesin, et New Orleansist on näha, et rahvas päriselt Bushi ei toeta. Edasi mõtlesin, et välja kujunenud diktatuurile on raske lõppu teha, sest lõpu teha tahtja ei tea rahva soove.