esmaspäev, oktoober 31, 2005

Nõunike käpa all

Ütlesin nõunikule, et ühes hiljuti ilmunud ajalehes on kirjutatud viimase "Loomingu" kirjutisest, mida ma ei mäleta. Nõunik soovitas luurel kontrollida, milles asi on. Luuraja tõi mulle loetust uuema numbri, mis oli juba ammu ilmunud, aga mida oli minu eest peidetud. Lugesin sealt luuletusi ja arvustusi. Sain teada, et keegi on kirjutanud harrastusmatemaatikust, kes leidis kahe järjestikuse täisarvu vahelt veel ühe täisarvu. Proovisin ka seda arvu üles leida. Lugesin sõrmedel ühest kümneni ja kümnest üheni, aga arve oli sama palju kui varem. Tuli pähe mõte, et võibolla on see matemaatik sündinud kuskil Tšernobõli kandis ja tal on lihtsalt üks sõrm rohkem.

Teine nõunik tuletas mulle meelde, et ma pole täna veel tõlkimisega tegelenud. Hakkasin siis tõlkima. Kasutasin sõnaraamatut. Panin tähele, et kuigi mul ei õnnestunud leida uut täisarvu, õnnestub mul loogikareeglite abil leida võõrkeelsetele sõnadele uusi eestikeelseid vasteid, mida sõnaraamatus veel ei ole.

Kolmas nõunik ütles mulle, et pean värskeid ajalehti ka lugema, muidu jään ajast maha. Otsustasin sealt vahepeal natuke lugeda. Sain teada, et seda, kui palju uusi riike Euroopa Liitu võtta, tuleb välisministri arvates otsustada Euroopa kaardile vaadates. Ma ei tea, milline kaart tal kasutada on, aga saatsin kaardijoonistajatele tellimusi joonistada Euroopa kaarte selliselt, et sinna varasemast vähem riike mahuks.

Nüüd räägib toidunõunik, et maailma võivad ees oodata uued näljahädad. Põllumaad ähvardavad vee alla jääda või kõrbestuvad, ja Euroopa Liidus arutatakse põllumajandussubsiidiumide vähendamist. Seega pean sööma lõunat enne kui hilja.

0 vastukaja: