teisipäev, jaanuar 17, 2006

Asunikud

Nägin unes, kuidas läksime M. Kerese poole, et P. Kerese raamatu väljaandmiseks luba saada. Ta hakkas käsikirja lehitsema ja tegi sellesse täiendusi. Muu hulgas kirjutas ta juurde, mis oli nende kassi nimi. Küsisin, kas midagi maha tõmmata, aga ta ei pidanud seda vajalikuks. Ta ei jõudnud käsikirja ühe päevaga läbi lugeda, seepärast pidime teinekord tagasi tulema. Istusime ümber laua ja ta tõi P. Kerese 90. sünniaastapäeva puhul lauale P. Kerese aegseid toite. Hakkasime neid sööma. M. Keres juhtis tähelepanu sellele, et laual on seajalad, mitte seapea. Vahe seisnes selles, et seapead süiakse viina kõrvale, aga seajalad näitavad seda, et P. Keres ei olnud kunagi purjus. Kaebasin, et tulime siia raamatu jaoks fotosid tegema, aga kõik süiakse ilma pildistamata ära. Küsisin Hennult, kas ta pildistab. Henn vastas, et ei pildista.

Nägin unes, kuidas uued asunikud läksid mere äärde. Esimesel päeval hakkasid nad sealt põgenema, sest üks poiss hüüdis kalju otsast: "Nad tulevad, nad tulevad!" Arvati, et tulevad tapjad linnud või vaenuliku rahva liikmed. Tegelikult tulid küll linnud, aga nad lendasid lihtsalt üle. Asunikele jagati maad. Igaüks sai oma maatükki, mille ta pidi täiesti üksi ilma perekonnata üles harima. Nad millegipärast ei kartnud seda. Oli vaja otsida ka kulda. Üks naine ütles, et nüüd ta näitab, milline kuld on. Ta võttis oma jala juurest kuhjast suure mullakamaka ja näitas selle seest midagi kollast. Üks mees ütles, et see ei ole kuld, vaid õun. Nähtavale ilmus tõesti ka pooleks lõigatud õuna ümbritsev tüüpiline õunakoor. Aga minu arvates ei olnud selleks, et näidata, milline kuld on, vaja näidata tingimata kulda ennast, vaid võis näidata ka midagi kullaga ühesugust.

Nägin unes, et leidsin vanade paberite hulgast lisaks varem leitule teise Fantooomide Ühingu aegse Fantoomide Ühingu teemalise unenäo üleskirjutuse. See algas sõnadega: "Mina kui kamba pealik nägin unes". Mõtlesin selle liikvele lasta. Esiteks mõtlesin selle saata Tõnule, sest temast oli unenäos juttu. Teiseks Kristerile kui teisele tähtsamale Fantoomide Ühingu liikmele, kuigi tema poleks nõustunud väitega, et pealik olin mina. Kolmandaks Oudekkile, sest ta oli teise kamba liige. Tema polnud küll Fantoomid Ühingu liige, aga ma ei pidanud tema eest selle saladusi varjama, sest oleksin võinud võtta ta selle liikmeks ainuisikulise otsuse põhjal, kui oleksin temaga sel ajal kokku saanud. Mõtlesin, et see, et Oudekki nime uus väljailmumine tekitas vapustuse oli tegelikult loomulik ja ta pidi sellega arvestama, kui pani artikli alla oma õige nime. Kõik nimed võivad mõnda vana tuttavat vapustada, võibolla kedagi ka minu nimi.

Nägin unes, et sõitsin rongiga. Kuna sõit kestis öö läbi, pidin vahepeal magama ja ei saanud sel ajal oma raha valvata. Ärgates lugesin selle üle ja ütlesin, et seekord varastati ära ainult osa raha. Ann ütles, et Agol varastatakse ka alati rongis raha ära.

0 vastukaja: