reede, aprill 07, 2006

Kaplinski artiklist

Kaplinski kirjutab eilses "Eesti Päevalehes": "tegeldakse rohkem minevikuga ja millegipärast leitakse sealt ikka ja jälle kommarite jalajälgi".

See peab olema kriitiliselt öeldud. Ma loodan, et mul lubatakse ajalugu õppinuna erandkorras minevikuga olevikust ja tulevikust rohkem tegeleda. Ja ma pole kindel, kas seda tasub ka teistele keelata, kui minevikku ongi olevikust rohkem. Aga ma ei saa aru, miks ei või leida kommunistide jalajälgi ajast, kui kommunistid olid võimul.

Kaplinski jätkab, et Stalini järgne Nõukogude Liit ei olnud enam kurjuse impeerium. Ta kiidab kommuniste, poetades sekka vaid ühe kriitilise lause: "Muidugi oli tippkommunistide, tavaliste aparatšikute ja muude asjameeste hulgas neid, kes hoolisid vaid oma karjäärist ja privileegidest, oli ka erakordselt ebameeldivaid tüüpe."

Kas Kaplinski tahab öelda, et kommunismiüritus ise oli õige rahva teenimise viis, ainult kommunistide ridadesse pääses üksikuid egoiste, kes selle üritusega ei tegelenudki? Ja muidugi polnud kommunistide hulgas ühtegi kurjategijat? Või oli seal koguni inimesena muidu ebameeldivaid tüüpe, kes kommunistidena olid ikkagi õiged?

0 vastukaja: