teisipäev, aprill 18, 2006

Liivakastid uuemal ajal

Nägin unes, et pidi tulema kehalise kasvatuse tund, aga mina ütlesin, et läheme tunni asemel kohvikusse, sest õpetaja on halb. Õpetaja kuulis seda ja ütles, et teine kehalise kasvatuse õpetaja on veel halvem. Läksin siiski jalgpalli mängima. Mängisime seda õhupalliga.

Istusin kooli kõrval, kui selja tagant tulid mõned inimesed. Nad hakkasid minuga vene keeles rääkima. Mina vastasin ka vene keeles. Siis hakkas üks neist naerma ja ütles eesti keeles, et ma ei tundnud neid ära. Nüüd tundsin ära, et see on Sven. Ütlesin talle, et tema tunnen ma ära, tal kaasas olev väike poiss hakkab ka kedagi meenutama, aga kolmandat isikut ma ei tunne. Sven ütles, et see on Jegorov. Sain aru, et Jegorov peab olema mingi maletaja, aga tema nimi mulle ka suurt ei öelnud, sest ma ei olnud temaga mänginud.

Maleturniiri lõpul jagas Rei trükiseid, mis ta selle turniiri puhul oli koostanud. Seal olid osavõtjate nimed ja nende taga isikuandmed ja varasemad saavutused. Otsisin ühe vastase nime, aga mul oli raskusi selle leidmisega. Siis märkasin, et paljudel nimedel on eesnimi ettepoole kirjutatud ja pandud need hoopis eesnimede tähestiku järjekorda. Arvatavasti arvestades sellega, et mängijad võivad üksteist tunda eesnime järgi. Aga ma ei leidnud ka nii kohe. Keegi mäletas minu partii sisu, ise ei mäletanud ma sellest midagi. Ma ei teadnud, kas ma olin mänginud Tõnu või kellegi teisega. Klaus küsis selle Tõnult järgi. Selgus, et see oli olnud ainult Tõnu sarnase välimusega varas. Sellepärast ta oligi siis minu koti avanud.

Kirjutasin joonelisse vihikusse vihiku pikkuse jutu. Õppejõud parandas selles keelevigu ja mina hakkasin seda parandatud kujul teise vihikusse ümber kirjutama. Nägin, et osad õppejõu parandused on täiesti valed, aga kirjutasin siiski kõik nii, nagu tema oli tahtnud. Peale ümberkirjutamist mõtlesin parandatud variandi järjest läbi lugeda. Mul olid puudu osade loengute konspektid. Mõtlesin need paljundada endale Eriku vihikust. Mõtlesin, et tema käekirjast ma peaksin aru saama, sest ma olen seda varem ka lugenud. Pidin hakkama õppima eksamiks, aga tundus, et mul on tekkinud õppimishirm, nii et õppimisega oli raske alustada. Läksin raamatukokku. Seal olid osad riiulid raamatutest tühjaks tehtud. Riiulid olid pandud nii, et ma ei mahtunud nende vahelt läbi, seetõttu pidin ühte nihutama. Aga pärast seda ei tahtnud ta enam püsti seista. Püüdsin teda tasakaalu tagasi saada, aga see ei õnnestunud. Siis tuli üks raamatukogutöötaja, kes lükkas selle harkriiuli madalaks, nii et probleem oli lahendatud. Istusin lugemislaua taha. Siis tuli sinna isa, kes ütles, et see on seni olnud tema koht. Ta istus minu kõrvale. Ta rääkis ühe mehega riietest. Ta ütles, et tänapäeval tehakse selliseid riideid, et naine ja naine on võrdsed või ema ja ema on võrdsed, aga talle meeldivad rohkem vana tüüpi riided, et mees ja naine on erinevad.

Olime vendadega pimedas korvapalliplatsil. Ütlesin, et me vist ei tohi mängima hakata, sest kõrval olevas majas inimesed juba magavad. Vaatasin selle akende poole ja nägin, kuidas viimased tuled väga väikeste vahedega kustusid. Seejärel oli valge. Mul oli väike poeg ja olin temaga kõrvalhoovi liivakastis. Aknast pistis pea välja jälle see naine, kes kunagi minul ja mu vendadel selles liivakastis mängimist oli keelanud. Ta hakkas jälle seletama, et me ei tohi seal olla, muidu ei julge oma maja lapsed välja tulla. Ma ei hakanud selle jutu peale ära minema, vaid karjusin vastu, et laps mängib seal, kus ta tahab. Seejärel olin selle väikse poisiga oma maja taga. Seal oli peale suurema liivakasti üks hästi pisike, mille pikkust sai mõõta sentimeetrites. Väike poiss küsis mult, kas ma tean, kust sinna liiva tuuakse. Ma küsisin, kust. Ta ütles, et tapamaja juurest. Ma mõtlesin, et sellepärast siis liiva kvaliteet ongi langenud, et seda ei tooda enam jõesadama kaudu, vaid Tartu linnast endast. Siis vaatasin, et see jutt ei saa õige olla, sest väikse liivakasti põhjas oli liiva vaid millimeetri paksuseslt ja kogu põhi polnud üldse kaetud. Hakkasin vastu vaidlema, et sinna ei toodagi liiva, vaid see lihtsalt satub sinna suuremast liivakastist.

0 vastukaja: