neljapäev, aprill 20, 2006

Lõppeb sinise papagoiga

Nägin unes, et mõtlesin kirjutada vabavärsilistest luuletustest koosneva eepose. Kirjutasin selle jaoks ühe luuletuse ja alustasin teist. Siis vaatasin, et seinale on ilmunud ainult esimene. Vajutasin veel ühte klahvi, mille peale ilmus seinale poolikul kujul ka teine. Jätsingi selle praegu pooleli. Olin majas, kus oli hulk kirjanikke, kes tegelesid pidevalt kirjutamisega. Räägiti, et on olemas kahte tüüpi kirjanduslikku loomingut - üks on loominguline tüüp, teine selline, et pannakse iga päev kirja selle päeva muljeid. Mina kuulusin teise tüüpi. Lugesin ühte kirjandusajakirja. Algul mõtlesin selle järjest läbi lugeda, aga siis nägin, et ei saa seda teha, sest osa artikleid on prantsuse keeles. Küsisin, kes seda prantsuse keelt oskab. Kaalusin hetkeks, kas ma ei peaks prantsuse keelt õppima hakkama, aga siis leidsin, et see võtaks liiga palju aega. Mängiti ühte etendust. Küsisin näitlejatelt, kas neil on püss. Mõtlesin seejärel, et ei ole õige näitlejatele küsimusi esitada, kui nad loevad vaid kirjaniku ette antud teksti. Aga nad vastasid, et neil on küll. Ütlesin, et nad mind sellega ei tulistaks. Naisnäitleja ütles: "Sind me tulistamegi." Nüüd tundus mulle, et kogu etendus on vaid minu mõrvamise ettevalmistus. Jooksin majast tagaukse kaudu välja ja tahtsin põgeneda linna suunas, aga need näitlejad tulid eesuksest välja mulle teele ette. Kui ma meesnäitlejast mööda jooksin, tulistas naisnäitleja mulle suurtükiga südamesse.

Järgmises unenäos rääkis Klaus, et Tšetšeenia valimised vist midagi ei muuda, sest sealt ei teatata enam, millised linnad on iseseisvuslaste kätte langenud. Võtsin marineeruitud seente purgi ja viskasin pooled seened kellelegi näkku. Seejärel korjasin näolt kapplauale langenud seened teise purki ja põrandale langenud kolmandasse kitsasse ja piklikusse. See, kus purgis seen oli, näitas, kelle käes on sellele seenele vastav Tšetšeenia linn ja kas selles linnas on elektrit. Iseseisvuslaste käes olevatest linnadest olid venelased osadest elektri ära võtnud. Seletasin, et Tšetšeenia olukord on kujunenud leedulaste tegevuse tagajärjel. Leedu oli varem õigeusklik, aga siis reetis ta Valgevene ja muutus katoliiklikuks. Kui leedulased juba katoliiklased olid, siis ei olnud neile enam autonoomiat vaja, vaid nad hääletasid jagamatu Poola riigi poolt.

Viimases tänases unenäos tahtsid Ustav ja tema vend minna sohu. Isa ei olnud rahul, et nad olid otse enne sõitu alkoholi tarvitanud. Mul soovitati sohu kaasa minna, aga ma ei tahtnud, sest mulle meeldis ühe koha peal paigal olla rohkem. Hakati minema ühte välisriiki. Ma ei tahtnud sinna kaasa minna, sest ma ei teadnud, mis putukad selles riigis elavad, nad võisid olla mürgised. Öeldi, et sinna minek on meeldiv, sest see on parasvöötme piirides. Kasahstan pidi ka parasvöötmesse jääma. Mõtlesin, et Põhja-Kasahstan jääb, aga selle lõunapoolne osa küll mitte, nii et sinna riiki ei saa minna, sest ei tea, kust nende vöötmete piir läheb ja kuuma kätte ei taha sattuda. Keegi ütles, et Moldaavias ja teistes sellistes maades ta juba üks kord käis ja rohkem ta sinna ei lähe.

Eile jäi üles kirjutamata unenägu, kus olin vendadega kirjastuse arvutite taga. Lõpetasin töö ja panin arvuti kinni. Samal hetkel teatati, et kõrvalarvuti juhtme pealt on ühest kohast kaitsekiht maha põlenud. Seejärel märkasin, et see on põlenud ka selle arvuti juhtmmelt, millega mina töötasin. Mulle tundus, et see juhtus siis, kui arvuti juba kinni oli. Öeldi, et süüdi on tavaliselt siiski see, kes viimasena töötas. Hakkas tunduma, et hävitame vendadega peale kirjastuse arvutite taha pääsemist kõik arvutid ühe päevaga. Ütlesin, et võin parandamise eest maksta kasvõi 10 000 krooni, kui ainult nende arvutite kasutamise õigust ära ei võeta. Aga üks kirjastuse töötaja sai juhtmed ainult 157 krooni eest lapitud. Nüüd nägin, et kõikide kirjastuse arvutite juhtmeid on juba korduvalt lapitud. Veel nägin eile unes ühte raamatut, mis koosnes laste joonistustest. Üks laps oli ühe foto järgi joonistanud kahele pildile suure sinise papagoi. Üks pilt koosnes üleni papagoist, teisel oli veel teine papagoiga võrdses suuruses objekt.

0 vastukaja: