pühapäev, aprill 23, 2006

Raamatust

Nagu ühes varasemas sissekandes kavatsesin, ostsingi Heinsaare Sandmani raamatu ja nüüd on see mul läbi loetud. Leidis kinnitust minu arvamus, et "Sirbis" esinenud arvustaja ridades esitatud väide, et see on väga kehv raamat, on vale, ja õige on samas arvustuses ridade vahelt nähtud sõnum, et tegemist on hea raamatuga. Õnneks on selle kohta ilmunud ka paremaid arvustusi.

Leidsin veel kaks "Sirbi" arvustuse valeks osutunud väidet. Seal mõisteti raamat hukka sellepärast, et seal ei toimu peategelase arengut. Esiteks seda ei peagi toimuma. Kui raamat on koostatud ühe perioodi unenägude põhjal, siis ei pea selles kajastuma veel nägemata unenäod. Teiseks on raamatu sündmused reastatud nii, et areng on pealegi olemas. Teine arvustaja väide, mis minu ettekujutust sellest raamatust enne ostmist moonutada suutis, oli see, nagu oleks raamat liiga paks. Tegelikult on tegemist üsna õhukese raamatuga. Lehekülgede arv kõige väiksem ei olegi, aga leheküljele palju teksti ka ei mahu.

Tagakaanel oli raamatut võrreldud teosega "Alice imedemaal". Sellega on tõesti sarnasus olemas, juba imede arvu poolest. Mulle tundusid eriti sarnased kaks episoodi - kaevu kukkumine ja teejoomine. Neid võis olla rohkemgi, aga varem loetud raamat ei ole mul enam nii hästi meeles.

Minu unenägudest tundub Heinsaare unenäoline lugu erinevat suurema visuaalsete kirjelduste arvu poolest. Minu unenägude üleskirjutustes on nende asemel rohkem abstraktseid ideid.

0 vastukaja: