reede, aprill 21, 2006

Tõnisson, Meri

Nägin unes, et olin sõja ajal kokku puutunud ühe mehega, kellel elus kehvasti läks, ja Jaan Tõnissoniga. Olime olnud samas haiglas ja mujalgi samal ajal. Nüüd ei tahtnud enam keegi meist hästi püsti püsida. Sain esimesega neist meestest jälle kokku. Jaan Tõnissoni kohta lugesin, et ta sai Nõukogude okupatsiooni ajal rikkaks, aga varsti suri. Ühel peol viskas keegi, kes olin pooleldi ma ise, talle mingi asjaga vastu pead. Selle peale hakkas tal peast vett voolama. Viskaja oli väga kohkunud, sest ta oli lugenud, et varsti peale seda Tõnisson suri, nüüd pidas ta oma viset surma põhjuseks. Aga lõpuks ta rahunes, kui ta mõtles, et selle viske ajal ei olnud ta tegelikult veel sündinud.

Lennart Meri tuli ja rääkis inimestele, et ta räägib nendega nagu Jeesus. Inimesed olid kogunenud meelt avaldama. Meri ütles, et selles, mille vastu nad meelt avaldavad, võib süüd olla ka sellel, mis tema võimuloleku ajal tegemata jättis.

Kirjutati, et tagaotsitvad peaks aitama üles otsida nende perekonnad.

Oli oht, et Ameerika viskab Iraanile tuumapommi. Hiljuti oli Ameerikal olnud samasugune tüli Jaapaniga, aga see oli lahenenud ilma pommi viskamiseta. Tundsin läbi une, nagu mind hüpnotiseeritaks. Tundus, et asi on selles, et käiakse kontrollimas magajaid ja neid sügavamalt magama panemas, et saaks sõjaga pihta hakata.

Meist tehti fotosid. Mina tahtsin, et mind pildistataks malelaua taga. Tahtsin, et mul oleks pildil näost näha, et ma parajasti mõtlen. Tõstsin lauale Hispaania avangu vahetusvariandi, et selle üle mõtlema hakata, aga siis otsustasin, et pean panema mõne teise avangu, muidu fotolt nähakse, millise variandi vastu valmistuda.

Lamasime kahekesi samas voodis. Mina olin seina pool ja peitsin ennast teki alla, et läbiotsijad mind ei leiaks. Ma ei saanud probleemidest aru. Mõtlesin, et ma võiks vähemalt kasutada aega selleks, et püüda neist aru saada, aga tegelikult ei teinud seda.

Olin ühes majas. Üks naine ütles mulle vene keeles, keda ta maha laskma läheb. Ta läks seejärel maja ette, aga pidi tulema pärast tagasi ka mind maha laskma. Põgenesin majast tagumise akna kaudu. Mõtlesin, et kui ma kõigis sõdades tagaakna kaudu põgenen, siis on see juba vaenlastele teada.

Lendasime lennukiga Ameerikasse. Lennuk lendas madalal pilvelõhkujate kohal, aga me ei lennanud sellesse linna. Pilvelõhkujad olid väga ilusad. Üks ameeriklane kiitis Ameerikat, aga kui talle öeldi, et Ameerikal on ka rikkalikud viljavarud, siis vaidles ta vastu, et seitsme järjestikuse ikalduseaasta järel oleks kõik läbi. Olime nüüd maapinnal ühel rohuplatsil, kus oli üsna palju inimesi. Küsiti, kuidas aru saada, kus on viljakam muld. Vastasin, et selle järgi, et seal kasvab kõrgem rohi. Lisasin, et rohu kõrgus sõltub palju ka sellest, kui palju kastetakse. Nägin lepatriinut, kes oli lepatriinu kohta väga suur.

0 vastukaja: