teisipäev, mai 23, 2006

Eurotsensuur

Eile kirjutati, et Euroopa Liit tahab internetis sisse seada tsensuuriorgani. Lähem selgitus oli, et see peaks hakkama kustutama vihkamist õhutavaid tekste. Aga kas saab kindel olla, et mind tsenseerima ei hakata, kui ütlen, et Euroopa Liit on halb - sellega ma ju õhutan vihkamist tema vastu. On öeldud, et pühak peabki oskama halba asja vihata. Sellele saab ka vastu vaielda, muidu on kerge jõuda pühakutevahelise maailmasõjani. Või on pühak see, kes vihkab maailmasõda. Aga seni toimunuid neil ära hoida pole õnnestunud ja kui pühakuid nende ajal on elanud, siis nad on ikkagi pidanud võtma toimuva suhtes mingi seisukoha.

Kirjutas veel Rein Lang, kes on ka esinenud tsensuuri pooldajana. Sel korral kirjutas ta hoopis, et bensiini kokkuhoidmiseks ei peaks politsei üldse kõikjal roolijoodikuid püüdma. Sellest jääb mulje, et kui Langi ähvardab kritiseerimisoht, siis ta pooldab selle vastu kõva kätt, aga kui teda või tema sõpru ähvardab roolis vahelejäämise oht, siis nõuab ta isiklikes huvides pehmemat kätt.

Oluline teema oli veel iseseisva Tšernogooria riigi teke. (Ma ütleks Tšernogooria, sest tegemist on ikkagi slaavlastega ja Montenegro ei ole sugugi eestipärasem. Alternatiiv oleks hoopis Mustamäe.) On öeldud, et demokraatia on enamuse võim. Aga iseseisvumise tingimuseks seati, et seda peab rahvahääletusel toetama vähemalt 55 protsenti. Siis oleks 54,9 protsendilise tulemuse korral kehtima jäänud hoopis vähemuse võim. Eile anti tulemuseks 55,4 protsenti. Kui see ongi ausal teel saadud, hakkab toetusprotsent edaspidi mingis suunas liikuma. Võib tekkida küsimus, kas hakatagi korsuvalt sisse-välja astuma.

0 vastukaja: