reede, september 15, 2006

Ajalehe vestlusring

Nägin unes, et osalesin vestlusringis, mis pidi hiljem trükitama ära ajalehes "Sirp". Küsiti kirjanduse kohta. Rääkisin, et kogu kultuur on ajalugu, kuivõrd ajalugu on see, kui aeg liigub. Kui aeg paigal seisab, on see ka ajalugu, sest kui asi on ühes taustsüsteemis paigal, peab ta teises taustsüsteemis liikuma. Kogu kirjanduse kirjutamine on ajaloo kirjutamine, eriti selgelt ilmneb see ajalooliste romaanide puhul. Sellega lõpetasin oma jutu. Mulle esitati veel küsimusi, aga ma ei vastanud ühtegi sõna. Hakati rääkima filmist, milles tehakse nalja selle üle, kuidas ma kunstiakadeemia hoones käitun. Minu ja teiste inimeste vahel tekkis vastasseis. Jõudis kätte "Sirbi" ilmumisaeg. Lehte oli see osa jutust, mille ma rääkisin, sisse pandud. Küsisin "Sirbi" esindajalt, kas ma saan nüüd ka lehest tasuta eksemplari. Ta ei vastanud midagi. Kõrvalt öeldi, et ma pean maksma 30 krooni. Lõpuks mulle siiski anti tasuta eksemplar. Inimesed ei mõistnud mind, kuna ma vaikisin. Lõpuks ütlesin neile, et oma vaikimisega hakkan ma mängima Jeesust. Nüüd nad hüüatasid äratundmisrõõmust.

Nägin unes, et läksime läbi soise metsa. Üks meist vajus mülkasse, aga me tõmbasime ta sealt välja. Ütlesin isale, et ta kilbi kaasa võtaks, sest seda läheb sõjas vaja. Isa ütles, et ta võtabki ja toob selle pärast ka tagasi. Pille oli natuke aega ühes koopas. Ta leidis sealt ühe noorelt surnud sugulase varanduse. Ta hakkas sealt kaasa tassima hunnikut mõõkasid.

Nägin unes, et seisin ühe mängulaua juures, kui sinna tuli Sven, kes ütles, et hakkame mängima panustega vahekorras 1:100. See oli üllatavalt suur vahekord. Mäng seisnes selles, et Sven sihtis minu sihtmärke. Kui ta oleks saanud sihtmärgile pihta, oleksin mina pidanud makasma 800 krooni. Kui ta ei oleks saanud, oleks tema pidanud maksma 8 krooni. Tegin ettepaneku vähendada proportsioonide erinevust 10 korda. Siis ma üldse lõpetasin mängu, sest Sven sirutas enne lööki oma löögivahendi sihtimise kergendamiseks määrustevastaselt üle laua. Ükskord ma kaotasin talle juba kaardimängus 80 krooni. Aga olin malega ka 100 krooni teeninud. Mul olid kõik võidetud pastakad üksteise otsa torgatult käes. Olin Paide maja suures toas, kust kõndis läbi ka Jagomägi, kes hoidis samuti käes ühte pastakat. Vaatasin mingis kohas pealt malepartiid Pille-Piret. Pille lõi käiguga g6:f7 etturi, kuid Piret ei võtnud kohe vankriga Pille etturit maha. Pille ütles, et Piret teeb seda alles oda või ratsu abiga. Piret hakkaski sinna liputiivalt ratsut tooma. Siis nägin, et musta kuningas g8 on juba paar käiku määrustevastaselt tules. Pühkisin kõik nupud laualt. See oli olnud minu turniiripartii T. Partsi vastu. Küsisin Reilt, mis meie mängust nüüd saab. Mõtlesin, et võibolla annab Rei mõlemale kaotuse.

0 vastukaja: