teisipäev, september 12, 2006

Inglise keel unenäos

Oli inglise keele tund. Õpikus olid kirjas eestikeelsed laused, mille õpilased pidid eesti keelde tõlkima. Üks õpilane pidi tõlkima kaks lauset korraga. Esimesena anti sõna Helenile. Kui ma õieti mäletan, siis tema ei osanud üldse tõlkida. Mina tõlkisin vist ära esimese lause: "See on kõik päriselt. - This is all real." Teist lauset ei osanud ka mina. Peep teadis, et teise lause viimane sõna "asumik" ehk asustatud koht on "einmack" (sakasapärase hääldusega). Õpetaja Kalme ütles ka sõna "saarmas" vasteks "einmack". Mina parandasin teda, et saarmas on "willy". Kalme ütles, et õige jah, saarmas on "welly". Kommentaariks veel, et juba ärkvel olles seisin bussipeatuses ja pidin seal mormooniga juba pikemalt inglise keeles rääkima.

Veel nägin unes, et üks partei saadeti laiali. Sellesse olid kuulunud ka välismaal elavad estofiilid. Nüüd ei teatud, mida nendega peale hakata. Neile oli vaja uut organistasiooni. Olime välismaal õunapuude all ja sõime õunu. Õunaaed oli katusel seitsmenda korruse kõrgusel. alla polnud soovitav vaadata, et mitte kartma hakata. Läksime tuppa. Ma ei mäleta, mis seal juhtus. Edasi sõitsin läbi Tartu kodu suunas. Mängisin, et selle autoga sõidab Stalin. Siis mõtlesin, et see ei ole õige mõte, sest Stalin käis vaid kord elus väljaspool Vene NFSV-d. Jõudsin ühte kiriku sarnasesse hoonesse, kus erinevad inimesed rääkisid kiiresti ja raskesti jälgitavalt. Heleni jutust püüdsin kinni mõtte, et küsimus on selles, kas Stalin tuleb hukata või surnuks piinata.

Üks ese tuli panna mingi raamatu najale riiulis reas olevast sarjast. Ütlesin, et vaatan ainult, et ma seda Pätsi raamatu najale ei paneks. Pätsi vältisin selleks, et mitte kogu Eesti riiki temaga samastada. Isa oli ka nõus, et selleks raamatuks ei ole vaja Pätsi oma valida. Stalin ja Hitler hakkasid lööma üksteise objekte nagu malenuppe. Ma ei teadnud, kui suurt objekti võib tervikuna korraga kõige suuremana lüia, kas selleks võib olla ka terve klaasnõu. Aga klaasnõud ei olnudki vaja lüia, sest vastassuunda jäi väärtuslikum objekt. Helsingi ülikoolil sai valmis uus ühiselamu. Selle aknad jagunesid väikesteks ruutudeks, aga ruute ei saanud ühekaupa avada. Kasu oli siiski nii palju, et kui üks ruut katki löödi, ei pidanud välja vahetama kogu aknaklaasi. Me ei olnud uue ühiselamuga rahul. Pille ütles, et parem oli, kui üliõpilased said elada üürilistena väikestes puumajades. Selles piirkonnas oli kõigi puumajade omanikel olnud seni üliõpilase üürile võtmise kohustus. Vanaema ütles, et ärge isale öelge, et see uus hoone on ühiselamu. Aga ta ei tulnud selle peale, et isa küsib ise.

0 vastukaja: