pühapäev, november 12, 2006

Venemaast

Nägin unes, et lugesin entsüklopeediast, et üks Venemaa ajaloolane tegeleb unenägude ja müstikaga. Parajasti rääkis televiisoris sama ajaloolane, sest ta oli Eestis. Kui ta oli rääkimise lõpetanud, ütlesid isa ja ema, et oli juba näost näha, et ta on halb inimene. Mina vaidlesin vastu, et kõik, kes unenägusid uurivad, on meeldiva näoga. Nüüd öeldi mulle, et see venelane oli just rääkinud, et venelased tulid Eestisse selleks, et eestlasi peksta. Kuna teda tsiteeriti vene keeles, siis ma ei olnud kindel, kas see sõna ei tähenda täpsemalt isegi hävitamist. Nüüd ma ei öelnud enam midagi. Mõtlesin, et tegelikult võib mõrvaril ikkagi ka selline nägu olla.

Teises unenäos nägin pealt 2. klassi bioloogiatundi. Õpetaja ütles, et oli ostetud kõigile töövihikud, aga kirjastus saatis vähem, mistõttu neid ei saa praegu kasutada. Selle asemel dikteeris õpetaja klassile ülesande suuliselt. Pärast olin koos kahe teise klassi õpilasega kodus. Vaatasin nende bioloogia õpikut. Rääkisin, et ma ei mäleta, kas ma teises klassis käies lugesin sellest õpikust rohkem kui pealkirju ja pildiallkirju, kuid asja selgekssaamiseks piisas ka õpetaja jutu kuulamisest. Nüüd kavatsesin selle õpiku läbi lugeda. Siis ehk oleks ka mõne koha peal meelde tulnud, kas ma olen seda varem lugenud.

Oudekki oli üles riputanud viiteid igasugu materjalidele. Osad neist käisid Tšetšeenia sõja kohta. Kui tavaliselt esitati seda sõda tšetšeenide pilgu läbi, siis Oudekki materjalides oli see venelaste pilgu läbi. Vaatasin videot, kus vene sõdurid istusid lahinguväljal, nende kõrval lamasid haavatud tšetšeenid ja üks vene tüdruk käis ringi ja tulistas kõigile tšetšeenidele kuuli pähe. See ei olnud kooskõlas minu varasema ettekujutusega, et tšetšeene eelnevalt ka piinatakse.

Istusin isa toas kirjutuslaua taga. Tuli üks mees, kelle kätt ma pidin suruma. Kui olin seda teinud, siis tegi ta märkuse, et kätt surutakse vasaku, mitte parema käega. Mõtlesin järgi. Algul ma ei olnud asjas kindel, aga siis tuli mulle meelde öelda, et ma mängin malet ja tean, et enne mängu surutakse paremat kätt. Mees ütles, et kui nii tehakse, siis tehakse valesti. Isa tuba asus Oudekki kodus, täna oli Oudekki sünnipäev ja ta istus minu kõrval. Ütlesin, et mul on igav. Siis taipasin, et olin öelnud midagi solvavat ja endale kahjulikku. Ütlesin Oudekkile, et ta minu sõnad ära unustaks. Ta hakkas naerma. Mõtlesin, et kui Helina teada saab, et ma öö läbi Oudekki sünnipäeval olin, siis talle see võibolla ei meeldi. Kui üritus lõppes, oli kaardil Narva jõe taga ümmargune maa-ala teist värvi värvitud ja sellele oli inglise keeles kirjutatud, et seal on Stalini kontor. Helina oli Pihkva järve taga. See tähendas, et ta oli minu toas teisel pool keset tuba asuvat raamaturiiulit ja magas põrandal. Tahtsin vaadata, kas temaga on kõik korras.

0 vastukaja: