reede, jaanuar 19, 2007

Ujumas. Musketärid. Entsüklopeedia.

Nägin unes, et kuulsin sellist "Kukerpillide" laulu, mida ma polnud varem kuulnud. Laul rääkis merest. Nägin merd, millel olid korralikud lained ja mis oli väga helesinine. Läksime tasase pinnaga veekogusse ujuma. Kallas jäi kaugele. Vesi tundus ilus ja vaenulik. Kalda poole tagasi ujudes mõtlesin, et kalda suunas liikuda on õudsem, sest siis on täpselt näha, kui palju veel minna on. Ujumissillale jõudes ei leidnud ma oma riideid, sest olin läinud vette kusagilt mujalt, aga ei teadnud enam kust. Teised olid küll läinud vette sellelt sillalt, aga mina olin enne vetteminekut ringi kõndinud. Me pidime hakkama ära sõitma, ja ei olnud kindel, kas ma enne sõitu riided üles leian.

Tundsin ühest lausest ära, et see on võetud raamatu "Kümme aastat hiljem" esimesest köitest. Lugesin, et Dumas viitab mingile muule autorile, kes on samuti d'Artagnanist kirjutanud. Dumas kirjutas, et d'Artagnani vanemad olid pärit Põhja-Prantsusmaalt. Mõtlesin, et d'Artagnan oli ju gaskoonlane, seega pärit Lõuna-Prantsusmaalt. Aga tekst jätkuski sellega, et tema vanemad põgenesid Põhja-Prantsusmaalt Lõuna-Prantsusmaale. Oli kirjutatud, et üks teine musketär ütles d'Artagnanile, et oleks hea, kui d'Artagnan surma saaks, sest ta tegi lõkke valesse kohta. D'Artagnan tahtis väga vanglasse sattuda. Edasi ma ei saanud lugeda, sest vangivalvur tuli ja võttis mult raamatu ära. Käisin vahepeal köögis, aga silmad olid väga udused. Mõtlesin, et kui mina vanglasse satun, siis loen vist ainult pool tundi päevas raamatut, et mult raamatut ära ei võetaks. Filmis näidati seda kongi, kus d'Artagnan oli. Üks naine heitis pikali ja d'Artagnan ronis talle otsa ning ülejäänud kongis olevad naised ronisid d'Artagnanile otsa. Näidati tükk aega, kuidas nad seal lamasid. Filmi varasemad osad veel ei olnud sellised, aga see osa oli tehtud uuemal ajal. Ütlesin, et film läks igavaks.

Lehitsesin 1970. aastate ENE köidet. Seal olid ühele kaardile kantud kõigi köite ilmumise aastal Tartu Ülikooli lõpetanute nimed. Tänu sellele, et ma lõpetasin just sel aastal, olin ka mina entsüklopeediasse pääsenud. Tol aastal lõpetas koos minuga kokku ainult viis inimest ajaloo osakonna, sest tolleaegne riik ei soosinud ajalugu. Küsisin emalt, kas ta teab, mis minuga koos lõpetajatest edasi on saanud. Ise ei teadnud ma neist midagi. Siis mõtlesin, et misasja, et ma ei saanud ju lõpetada ülikooli samal aastal kui ma sündisin. Ja mulle tuli meelde, et koos minuga lõpetas tegelikult umbes 50 inimest.

0 vastukaja: