kolmapäev, aprill 18, 2007

Võibolla neli unenägu

Sel korral taheti kõigile teha kümme kopsuproovi korraga. Kui üks üles ei tule, siis on võimalus, et mõni teine tuleb. Mina üle kahe teha ei lasknud. Ma ei teadnud, kas ma sain kopsuproovist aidsi. Et torkejälge piiritusega desinfitseeriti, siis lootsin, et ehk see hävitab aidsi. Mängiti korvpalli. Vaatasin kõrvalt, aga ühel hetkel viskasin teistega samaaegselt korvi. Oldi poes ja seejärel sõideti rongiga. Andres näitas sõrmega aknale ja küsis: "Mis see on?" Ütlesin, et see on kasehelves. Andres ütles, et ta teab seda. Selgus, et ta oli näidanud hoopis aknast välja. Seal oli üks maja, mis talle eriline tundus. Sõitsime edasi. Tuli rida osaliselt põlenud maju. Vana mees ja vana naine lugesid ajalehte. Seal kirjutati kliima soojenemisest. Vana mees küsis, kuidas siis elada saab, kui asjad selliseks lähevad. Ajalehes öeldi, et tulevikus on kõigil viljapeadel lipud küljes. Pätsi ajal olid lipud ainult eriti suurtel viljapeadel. Tulevikus pidid kõik nii suured olema.

Toas olid külalised. Külla tulnud naine palus mul kapist tema riided tuua. Oletasin, et tema oma on punane mantel, ja tõin selle. Aga selgus, et see polnud õige. Punase mantli seest oli pudenenud põrandale mänguasju. Need tuli tagasi panna, aga põrandal oli ka Tooma mänguasju ja ma ei teadnud, kummad on kummad. Külalised võtsid ise oma riided ja läksid ära. Lugesin õhukest raamatut. Seal hävitas peategelane heina. See võis olla kättemaksuks valeks osutunud mantlile, mille sees oli hein. Aga kui peategelasel ja tema emal sel teemal juttu oli, siis ütles peategelase ema peategelasele, et ta ei solgiks püha vene keelt. See võis tähendada, et selle vene keelest tõlgitud raamatu peategelane ei olnud mitte heina hävitanud, vaid koos mõne naisega heina peal lamanud, sest ta jõudis sellisesse vanusesse. Aga sellest ei saanud aru, sest see raamatu lõpukoht oli kunstilistel kaalutlustel segaselt kirjutatud. Ülejäänud raamat oli selge olnud.

Oudekkil ilmus tänases lehes samasugune artikkel, mida ma olin täna öösel unes näinud. Ma polnud enne magamaminekut lehe võrguväljaannet vaadanud, nii et see ei saanud mind mõjutada. Paberleht oli samuti üles toodud alles pärast minu ülestõusmist, nii et ma ei saanud läbi une kellegi juttu selle kohta ka pealt kuulda. Oudekki kirjutas, et eesti keelest tuleb fašismi mõjud kõrvaldada. Sellega ta mõtles Nõukogude aja mõjusid. Nii et vahel ma võisin temaga nõus olla. Aga ma polnud nõus sellega, et kommunismi fašismiks nimetamine seda veel negatiivsemasse valgusesse asetaks. Minu blogi külastati täna väljamõeldud IP-aadressidega. Nendeks olid sellised sõnad, mis näitasid, mis teemal ma seal kirjutanud olin. Aga kui külastajal lõppesid võljamõeldud aadresside salvestused otsa, siis näitas ta oma õige IP-aadressi ka ära.

Sõitsin bussiga Moskvast kodu poole. Ees sõitis veoauto, mis vedas heinapalle. Osad heinapallid kukkusid kastist välja. Buss sõitis neist ringiga mööda. Bussijuht oli nähtavasti just selle arvestusega veoautoga vahet hoidnud. K. Sander ütles heinapallide kohta, et veoauto veab head kraami ja osa sellest läks kaotsi. Tagantpoolt ettepoole istus ümber keegi, kes tundus olevat Oudekki. Ta istus oma ema ja isa vahel. Tema isa juuksed olid kasvanud pikaks. Nad ajasid omavahel juttu, aga ma hästi ei kuulnud seda. Minu juurde tuli üks tüdruk, kes küsis, kust ma tulen. Vastasin, et tulen Moskvast, kus ma olin kaks nädalat. Õigemini kaks nädalat olin seal ärkvel olles, aga unenägu on kestnud ainult mõned minutid. Tegelikult ma unenäo kestust ei teadnud. Bussist väljusin Tallinnas. Kui olin natuke maad mööda vanalinna tänavat kõndinud, siis märkasin, et mul on ranits seljas lahtisena ülemine ots allapoole, mistõttu raamatud on välja kukkunud. Läksin neid üles korjama. Need olid üles korjanud juba võõrad inimesed, kes need siiski mulle loovutasid. Vaatasin koos Särgavaga seal leiduvaid raamatuid. Ühe raamatu olid kirjutanud ajaloolane ja kirjanik kahepeale. Rääkisin, et see ei ole selles sarjas ainuke selline raamat. Selles raamatus oli ka malepartiisid. Ütlesin, et võtan selle raamatu endale, sest selles on esindatud kõik kolm minu eriala - ajalugu, kirjandus ja male. Kartsin, et Särgava oli juba mõelnud, et ta võtab ise selle raamatu endale.

0 vastukaja: