esmaspäev, jaanuar 28, 2008

Planeedi tükkidekslendamine

Üks vend läks kanali äärde ja ronis seal plangu otsa. See mulle ei meeldinud, sest plangu ülemine serv oli sama kõrgel kui meie aken. Vennad näitasid kukerpalle ja muid selliseid võtteid, mida nad lõvide juures teevad. Neid õpetas üks vene lõvitaltsutaja. Mõtlesin, et see lõvide juures käimine on lubamatu, kui ma kardan lõvisid niigi. Nad arvasid ise ka, et lõvi võib suure tõenäosusega hammustada. Nad rääkisid, et lõvidele ei meeldi pikad püksid. Läksin koos vendadega läbi linna. Nemad läksid ühest aiast läbi, aga mina jäin veel endale teed kaevama. Kandsin ette vendade eelneva jutuga riimis olevad luuleread, et kõigepealt ma natuke kaevan ja siis lähen ringiga.

Olime Meelval. Puhastasin ühe tööriistaga muru. Selle tagajärjel kadusid puhastatud lõigult peaaegu kõik taimed. Üks vendadest tahtis minu eest tööd jätkata, alustades juba puhastatud lapi kõrvalt. Ütlesin talle, et ta teeks seda kaugemal, sest ei sobi panna tema koristatud heina kokku Oudekki koristatuga, sest Oudekkil on hoopis teistsugused poliitilised vaated. Hakati näitama filmi tuumasõjast, kus mingid tegelased pinevate nägudega laua taga istusid. Panin pea teki alla, et mitte seda filmi näha. Räägiti, et Nõukogude Liit vallutas Afganistaani just selleks, et oleks olemas puhver tuumasõja korral. Tulviste ütles, et pärast Afganistaani vallutamist ei õnnestunud Nõukogude Liidul luua enam suhteid mitte ühegi uue riigiga. Püüdsin leida vastupidist näidet, aga meelde tuli ainult Iisraeli abi Armeenia maavärina puhul, mis oli midagi palju väiksemat kui diplomaatilised suhted. Ja mõeldud oli riikide Nõukogude Liidu mõju alla langemist. Räägiti, et Brežnev pakkus, et Nõukogude Liit loobub mõjust Guatemaala üle, aga soovib vastutasuks, et Brasiilia muudaks suhtumist Berliini küsimusse. Brasiilia ei olnud nõus järeleandmisi tegema ja rohkem Nõukogude Liit neid üheltki riigilt saada ei püüdnud. Algas tuumasõda. Maakera lendas tükkideks. Just tänu sellele jäime ellu, sest reostus ei jõudnud meie tükile. Taevas ilmusid nähtavale Maakera teised tükid, juskui uued sakilised kuud. Aga et väiksemaks jäänud planeedil oli nõrgem gravitatsioon, hakkas õhk kosmosesse hajuma. Tuli püüda midagi ette võtta, et oleks veel midagi hingata. Gravitatsiooni nõrgenemise tõttu oli inimestel liigutamine palju kergemaks muutunud ja see muutis nad agressiivsemaks. Algas lahing nende väheste vene sõduritega, kes olid meie tükile jäänud, sest nad olid teel meile kallale juba enne planeedi tükkidekslendamist.

Läksin uue semestri algul pallimängusaali. Aga palli siin enam ei mängitudki, selle asemel oli ruumi pandud laudu ja toole. Ma polnud ise ka dresse kaasa võtnud. Kati S. oli kaasa võtnud ristsõnalehe. Ütlesin, et ristsõna võiks lahendada nii, et kirjutada ruutudesse oodatud vastuste asemel sünonüümid, nii et sõnad siiski omavahel risti lähevad. Ema rääkis telefonis vanaemaga ja pärast seda refereeris meie jaoks kuuldut. Vanaema oli sõitnud rongis ja väga imelikult Keskerakonda kiitnud. Kirjutasin sellest kohe Helinale. Siis saabus vanaema ise. Ta selgitas veel, et ta oli rongis oma vestluskaaslasele öelnud, et vanaema esineb selle vestluskaaslase rollis ja vestluskaaslane vanaema rollis. Vanaema häiris nimelt hoolimata Keskerakonda kuulumisest, kui keegi Keskerakonda liialdatud argumentidega kaitseb, mistõttu ta oli vestluskaaslase varasemaid jutte parodeerinud. Vanaema käskis mul maas lamada ja astus mulle selga, et ulatuda midagi kõrgel tegema. Lootsin, et ta maha ei kuku. Kui vanaema läinud oli, tuli Tõnu, kes astus mulle täiesti ilma ette hoiatamata selga.

0 vastukaja: