pühapäev, veebruar 03, 2008

Sõnast "because"

Ema rääkis, et osad mehed lasevad endale teha operatsiooni, mille järel nad kuulevad oma häält samasugusena nagu teised inimesed, sest pehme häälega ei ole mõtet rääkida. Vastasin, et mina oma häält lindilt kuulda ei kannata.

Minu postkasti kontaktidesse oli lisandunud üks nimi, mille omanikuga ma polnud kirju vahetanud. Ja minu silma all hakkas lisanduma järjest rohkem selliseid võõraste inimeste aadresse. Võõrad inimesed hakkasid tungima ka tuppa, kus ma viibisin. Seletati, et see kõik tuleb sellest, et mind kadestatakse minu kella pärast. Selgitasin neile võõrastele, et minu kell on odav ja ilma rihmata. Selle peale kiskusid nad oma kelladel ka rihmad küljest. Tuli välja, et just sellised kellad on moodi läinud. Gmail pakkus võimalust loobuda oma postkasti paroolist, nii et postkastist kirju lugema pääseks iga inimene. Mõned inimesed olidki loobunud ja neil oli päevas 100 000 lugejat. Mõtlesin ise ka loobuda. Aga siis mõtlesin, et ma ei saa seda teha, sest mul on kastis Helina saadetud kirju ja Helina peab neid salajasteks. Ja Helina ei tahaks väga ka seda, et kõik saavad teada, mida mina talle kirjutanud olen.

Oli inglise keele tund. Pidime tõlkima inglise keelest eesti keelde. Õpetaja parandas kedagi, et "because" ei tähenda tegelikult "sest", vaid "taktikast põhjustatult". Ta ütles, et meie võime siiski öelda lihtsustatult "tõttu". Seega selgus, et "because" on kuninglik sõna. Selle kinnituseks rääkisin loo, et kui üks meie tunnis viibinud inglane sai teada, et pastakaga seoses saab kasutada sõna "because", siis ta muretses järgmiseks tunniks endale ka pastaka. Kui tund läbi sai, ütles üks klassikaaslane mulle, et ta nägi poes minu raamatut. Küsisin, kas ta ostis selle. Ta vastas, et ta lihtsalt nägi. Arvatavasti tahtis ta, et ma talle selle kingiks, aga seda ma ei teinud. Teine klassikaaslane tuli ja ütles, et tal ei õnnestunud minu raamatut osta. Vastasin, et raamatukogust saab ka võtta. Koduteel mõtlesin, et seega "because" on algselt olnud "bee-cause" ehk "mesilaste asi". Selle all mõeldi, et mesilased elavad talve üle tänu sellele, et nad suvel mett koguvad.

Räägiti, et sõja lõpul oli Hitler pime. Rääkija ütles, et kahjuks. Mina ei öelnud ka Hitleri kohta ühtegi halba sõna. Sellest võidi järeldada, et ma olen Hitleri pooldaja. Tegelikult oli asi selles, et mul on kõigist inimestest kahju. Pärast sõda töötas Hitler õppejõuna.

0 vastukaja: