neljapäev, märts 06, 2008

Mida arvata tuumajaama ehitamisest?

Nagu ma pole andnud allkirja Vabadussamba asjus, ei ole ma andnud seda ka tuumajaama küsimuses. Tegelikult olen ma tuumajaama vastu ja eelistan sellele tuuleenergia kasutamist. Aga ma ei tea, kas tuuleenergiat on piisavalt palju. Tahaks blogi edasi pidada, milleks on elektrit vaja. On pakutud, et tuumajaama küsimuses võiks rahvahääletuse teha. See küsimus on Vabadussamba omast tähtsam ja tähtsuse poolest vääriks ehk tõesti rahvahääletust, ainult et rahval pole piisavalt teadmisi, et hääletama hakata. Rahvas saaks ainult öelda, kelle väiteid ta rohkem usub. Ja on teada, et tavaliselt keegi sellisel puhul valetab.

Aga miks ma tuumajaama ei soovi? Ma mäletan hästi Tšernobõli õnnetust, mis ka Eestis inimesi hauda viis ja takistas siinsetestki metsadest seente korjamist, kuigi me olime õnnetuspaigast kaugel. Öeldakse, et olemas ohutum tehnoloogia kui Tšernobõli oma. Aga minu meelest võib iga tehnoloogia puhul juhtuda õnnetusi, mida ette ei nähta. Kui inimesed teevad vigu lihtsate arvutustehete juures ja õigekirjas, miks nad peaksid siis oskama ehitada täiesti ohutut tuumajaama?

Ja peale õnnetuste, mida ei osata ette näha, ähvardavad ka õnnetused, mida võib ette näha. Kui leidub Ameerika pilvelõhkujatesse sihilikult sisselendajaid ja hulgaliselt koolis kaasõpilaste massimõrva teostajaid, siis ilmselt ka neid, kes sooviksid tuumajaama saboteerida. Tuumarelva kasutasid suhteliselt soliidsed riigimehed inimeste vastu juba aastal 1945. Leidub vähem soliidseid tegelasi, kellel on küll raskusi tuumarelva hankimisega, aga selle kättesaamise korral kasutaksid seda palju meelsamini.

Ja on vahe, kas rajada tuumajaam mõnda suurriiki või Eestisse. Suurriigis õnnetuse juhtumise korral võidakse õnnetuspiirkonna elanikud evakueerida teise riigi ossa. Või kui see ei osutu teostatavaks, võib ühe piirkonna elanikkond ka maha surra, aga riigi teistes osades läheb elu edasi. Eestil sellist võimalust ei ole. Kui juhtub suur õnnetus, muutub elamiskõlbmatuks kogu eestlaste asuala. Eesti rahvas on niigi kadumisohus, tuumaõnnetus võiks anda lõpliku tõuke väljasuremisele.

0 vastukaja: