kolmapäev, mai 21, 2008

Vürstinna

Kõndisime koos Helinaga käpuli mööda põrandat. Helina oli pärit Etioopiast, kus elasid suured loomad nagu lõvid. Helinal oli etioopiapärane kehaehitus, kuigi Eestis elamise ajal oli see omandanud ka eestipäraseid jooni. Esimesel pilgul tundus Helina olevat eesti nimi, aga kui järele mõelda, oli see ühtlasi ka etioopiapärane.

Olime Läänemaal ja tahtsime lennukiga Hiiumaale lennata. Aga ennustati, et puhkeb torm. Torm võis puhkeda poole lennu ajal. Ennustati, et kõigepealt tõmbab torm jõgedest vee ära ja seejärel tuleb vesi merelt uputusena tagasi. Otsustasime lennata hoopis Tartusse. Lennukis tuli ennast rihmadega istme külge kinnitada, sest lennuk liigub väga suure kiirusega.

Otsisin sobivat luuletust, mis inglise keele tunniks pähe õppida. Sobiv tundus luuletus, mille pealkiri tähendas tõlkes "Matusekõne". Aga tund hakkas juba pihta. Õpetaja Kalme kutsus mind vastama. Mul ei olnud veel ühtegi ingliskeelset luuletust peas, küll aga hulk eestikeelseid. Küsisin, kas tuleb lugeda ingliskeelne või eestikeelne luuletus. Õpetaja ütles, et nii lolli küsimust pole ta varem kuulnud, loomulikult eestikeelne. Selles nägin vastuolu - ühelt poolt lubas ta mul lugeda eestikeelse luuletuse, teiselt poolt nimetas minu juttu lolliks. Ilmselt tahtis ta siiski ingliskeelset luuletust kuulda.

Sõitsin koos vürstinnaga tõllas. Minu tähelepanu äratas üks vastu tulev naine. Seetõttu vaatas vürstinna hoolega, milline see naine on. Vastu tulev naine omakorda vaatas vürstinnat, et kellega ma koos sõidan. Vürstinna avaldas ajalehes järjejuttu. Ta läks teise tuppa. Sel ajal, kui teda kohal ei olnud, oli teenijannal kombeks mult vürstinna kohta küsimusi küsida. Täna küsis ta, kas ma vürstinna järjejuttu loen. Vastasin, et esimesi osi lugesin, aga viimased on lugemata jäänud. Peaksin jutu tervikuna läbi lugema siis, kui kõik osad on ilmunud. Ajaleht on selles mõttes halb, et hakib asja ära. Mõtlesin, et tegelikult loen ma raamatuid ka jupphaaval. Tavaliselt magas teenijanna voodis minu ja vürstinna vahel. Tegelikult oleks tulnud järjekorda muuta, sest minu naine oli vürstinna. Teenijanna hakkas mind ühe käega läbi teki silitama. Mina ei liigutanud. Vürstinna tuli tagasi ja teatas, et leidis oma järjejutule lahenduse - mustad on käigul ja võidavad. Ärkasin, sest Paide vanaema astus tuppa sisse. Ütlesin talle, et nägin just unes, et tahtsin ühte maleseisu vaatama hakata. Vanaema käskis, et nüüd peame me tema poolt Tartusse tagasi sõitma hakkama. Ta hakkas pakkima male- ja kabenuppe karpidesse. Pidin üle kontrollima, kas ta pani need õigetesse karpidesse, sest tema ei teadnud, milline nupp millises karbis olema peab.

0 vastukaja: