kolmapäev, juuni 25, 2008

Kodakondsus kahtluse all

Üks naiskirjanik kirjutas mälestusteraamatut. Minu isa soovitas talle, et ma hakkaks tema kaasautoriks. Sellise soovituse oskas isa anda sellepärast, et mul oli endal just valminud mälestusteraamatu käsikiri. Oli vaja minna Riiga, aga ma ei teadnud, millega minna. See naine tuli minu juurde ja ma ärkasin seetõttu tänavanurgal üles. Et selle koha peal oli tihe liiklus, siis läksin nurgast natuke kaugemale maja ukse ette. Juhatasin selle naise suurde tuppa. Isa tuli ja pahandas, et miks ma aluspesu väel olen. Aga ta ei arvestanud sellega, et ma ei jõudnud nii kiiresti muid riideid selga panna. Vennad möödusid sipelgapesast ja sipelgad hakkasid neid jalajälgede lõhna järgi jälitama. Avastasin, et mulle on pükste alla roninud samuti palju musti sipelgaid, kes tuli maha raputada. See oli selline eriti agressiivne sipelgaliik. Kaks venda ronisid puu otsa 65 meetri kõrgusele. Üks neist lamas ohtlikus asendis oksal. Võibolla see tema jaoks ei olnud ohtlik, aga kui mina oleksin sellises asendis olnud, oleksin kindlasti alla kukkunud. Üks vend oli jäänud koos minuga maapinnale. Ta laulis: "Kirp aknast välja, nahkpüksid jalga." Sellega ta avaldas soovi, et oksal lamav vend alla kukuks. Kutsusin lauljat korrale, et ta ei tee vahet imetaja ja putuka tähtsusel. Puu otsas olijad ronisid alla ega saanud viga.

Toimus maleturniir. Mul oli sellel üsna suur võiduprotsent, aga oma täpset punktide arvu ma ei teadnud. Minu järgmine vastane oli Kristjan G. Ta oli kõigiga, kes nõus olid, teinud mänguta viigi. Mina soovisin siiski mängida. Neile, kes niisama viigiga nõus ei olnud, oli Kristjan kõigile kaotanud. Kõndisin mööda tänavat. Nägin, kuidas kojamees koristas tänavat ja tahtis koos muu prahiga prügikasti visata ühte laipa. Mõrv oli toimunud Ameerika-Kanada piiril. Ameerika presidenti hakkas see lugu huvitama. Ta käskis oma pojal kaardi pealt mõrvakoht üles otsida. Poeg joonistas ekraanil oleval kaardil selle piirkonna ümber ringi. Oli karta, et ringi tõmbamine tekitab elektrit ja võib mõjuda nagu vuuduu. Selgus, et mõrv oli sooritatud kaheksa miljoni dollari pärast. Järgmine päev pärast avastuse tegemist sai presidendi poeg ise kaheksa miljoni dollari suuruse loteriivõidu ja kahtlus langes temale, kuigi tegemist oli kokkusattumusega. See mees tuli välismaalt meie kooli õpetajaks. Tüdrukud ütlesid talle, et tal on mõrtsuka nägu. Mees vastas, et tal on sellepärast selline nägu, et ta on iirlane.

Roomasin tänaval kesklinna suunas. Seejärel tegin roomamisliigutusi oma voodis. Oli saabunud uus "Akadeemia" number. Selle tagakaane siseküljele oli kirjutatud käsitsi midagi Kirjanike Liidu madalast akrediteeringust. Kui ma õigesti aru sain, siis see tähendas, et ajakirja toimetus on otsustanud, et kui mulle makstakse kirjastusest vähe palka, siis maksab ajakiri mulle kaastöö eest samuti vähem kui teistele kaastöölistele. Ainult et kirjastus ei allu Kirjanike Liidule. Vaatasin oma mail.ee postkasti. Sinna oli tulnud e-mail Kodakondsusametilt, et on selgunud, et mul ei ole tegelikult Eesti kodakondsust, seetõttu pean ma Eestist lahkuma. Sellisele jamale ei kavatsenud ma reageerida. Kavatsesin minna järgmine kord valima ja vaadata, kas mul lastakse hääletada. Mail.ee oli mul üldse vananenud postkast, sinna tulevate kirjade peale ei pidanud ma enda arvates midagi tegema. Tähtsad kirjad oleks pidanud saadetama üldse paberil. Arvatavasti nad sellepärast olidki jõudnud järeldusele, et mul ei ole kodakondsust, et ma olin isikuandmete hulgas esitanud sellise e-maili aadressi, mis nüüdseks oli vananenud ja enam kõiki kirju läbi ei lasknud.

0 vastukaja: