kolmapäev, september 10, 2008

Kui vana on Lõuna-Osseetia?

Gruusia sõja puhkemise puhul kirjutatud sissekandes mainisin, et olen kuulnud väidet, et osseedid on Lõuna-Osseetia alal elanud vaid lühikest aega. Täpsemalt mäletan Gamsahhurdia raadiointervjuud, kus ta minu mälu järgi ütles, et osseedid saabusid sinna alles 20. sajandil. Võimalik, et intervjuu on mul peas veidi moondunud. Igatahes septembrikuu "Horisondis" kirjutab Andrus Mölder nii:

"13. sajandil ründasid alaane mongoli-tatari väed. Paljud alaanid põgenesid, tänaste osseetide hinnangul osaliselt ka praeguse Lõuna-Osseetia aladele. Grusiinide arvates osseetide esivanemad 13. sajandil Lõuna-Osseetia aladele ei tulnud. /.../ Grusiinid väidavad, et osseedid jõudsid praeguse Lõuna-Osseetia aladele 17.-18. sajandil. Seejuures olevat grusiinid suhtunud osseetidesse kui külalistesse, kellele anti ajutine peavari kui põgenikele, kes pagesid islamiusuliste naabrite eest. /.../ 1922 andsid Gruusia nõukogude marionettvõimud osseetidele n-ö tunnustuseks punaväes võitlemise eest autonoomse oblasti Gruusia koosseisus. Oblastiga liideti palju alasid, kus osseedid polnud kunagi elanud, ja ka Tshinvali, kus osseedid olid selges vähemuses."

Eesti Entsüklopeedia aga väidab, et alaanide riik oli Lõuna-Osseetia alal juba 9.-13. sajandil. Sellega pole veel öeldud, et neid oma riigi kõikides osades oleks elanud.

Eesti Entsüklopeediast selgub veel, et Lõuna-Osseetia moodustati täpsemalt 20. aprillil 1922. See on huvipakkuv ajakirjanduses esitatud väite valgusel, et Gruusia jagas osadeks Stalin. Lenin nimetas Stalini kommunistliku partei peasekretäriks sama aasta 3. aprillil. Lenin ise suri 1924, kuid elu lõpul oli raskelt haige. Enne parteijuhiks saamist oli Stalin rahvusasjade rahvakomissar, nii et võibolla isegi tegeles uute piiride ettevalmistamisega.

0 vastukaja: