reede, november 28, 2008

Kulunud ja värske raamat

"Postimehe" võrguväljaandes oli kombeks tuua valik vanadest artiklitest, mida pakuti kolm tükki korraga. Seekord olid välja valitud minu artiklid. Seal olid minu viimane ja eelviimane "Postimehes" ilmunud artikkel, eelmisest ja üleeelmisest aastast. Et valituks osutusid minu kirjutised, siis järeldasin, et mul on mõtet veel sellele lehele kaastöid pakkuda. Tänases numbris ilmus E. Loone artikkel. Ta kirjutas, et kui ta eksamineeriks Bushi, siis ta paneks hinde 0. Loone pere oli käinud koos mõnede meie pere liikmetega Meelval. Neil oli kaasas veel Maaja. Maaja ütles tagasi tulles, et lapsena ta kuulis küll sõna Oudekki. Peitsin padja ja tekkide all kamba pabereid. Teised tahtsid näha, mis mul seal on. Karjusin nende peale ja ajasin neid eemale. Siis mõtlesin ümber ja näitasin Toomale absoluutselt kõik kamba paberid ette. Sest vanasti oligi minu eesmärk, et keegi peale minu neid veel loeks, aga siis ei tahetud. Näitasin Toomale ka neid pabereid, kus oli lisaks fantoomidele juttu ufodest.

Ostsin raamatupoest kaks raamatut, mille kaanel nägin Oudekki nime. Üks neist raamatutest nägi välja kulunud ja teine ilus. Kulunud raamat oli poliitilistel teemadel. Seal oli toodud kaarte maailmas toimunud rahutuste kohta. Euroopa kohta seejuures kaarti ei olnud. See tundus demagoogilise võttena. Siis nägin, et seda raamatut ei olnudki kirjutanud Oudekki, vaid kaanel oli üks kõlalt sarnane soomlase nimi. Teise raamatu kaanel oli küll Oudekki nimi. Selles raamatus oli blogisissekandeid, joonistusi ja luuletusi. Luuletused olid teiste autorite omad, sealhulgas Juhan Liivilt. Blogisissekannetes tundus olevat minu üle nalja tehtud. Mind huvitas, kas Kultuurkapital on selle raamatu väljaandmist toetanud. Selgus, et toetajaid on isegi mitu. Aga nende hulgas ei olnud Kultuurkapitali, vaid kõik olid eraisikud. Kui keegi neist oleks ise raamatu avaldanud, siis oleks vist Oudekki ka toetanud. Kui ma Helinaga kirjavahetust alustades lubasin, et hakkan talle kirjutama vähemalt kord kuus, siis ei vaielnud Helina vastu. Oudekki ei pidanud üldse vajalikuks mulle kirju saata.

Istusin vahetunnis klassi maha. Minu kõrvale istus Pille P., kes mult midagi küsis. Minu kõrvale istus ta arvatavasti sellepärast, et olin hiljuti teda unes näinud ja sellest blogis kirjutanud. Seal ruumis käis maleolümpia. Lõppes ühe Soome meeskonna liikme mäng. Selle kohta avaldati kommenteeritud protokoll. Soomlasel oli olnud paremus, aga ta lasi selle käest, seades lõksu, millele õigesti vastates läks mäng hoopis viiki. Selle lõksu kohta oli soomekeelsetes kommentaarides öeldud, et mängija eelistas panna Soome mati. Siis nägin, et seda ei nimetatud Soome matiks, vaid Oulu matiks, sest see mängija oli Oulust pärit.

0 vastukaja: