neljapäev, detsember 18, 2008

Reglemendita valimised

Kuulasime vendadega kassetti. Ütlesin, et otsitav laul on lindi teisel küljel. Tõnu keeras seda kuuldes kasseti ümber. Tegelikult hakkas nüüd mängima esimene külg, sest teisele küljele olin ta juba varem keeranud. Ema tuli ja ütles, et meie süü tõttu ei saanud Henn öösel magada. See oli signaal, et makk tuleb kinni panna, et Henn vähemalt hommikul magada saaks.

Vaatasime fotosid ühest peost, kus esiplaanil oli pidulaud. Kuna fotol oli uks praokil, ütles Tõnu naerdes, et üks väike tüdruk läheb sauna. Saunas olid mehed. Mina vaidlesin vastu, et see võib olla ka mõni teine väike tüdruk, sest neid oli peol rohkem. Ukseavaja oli nii lühike, et tema pea ei paistnud istujate tagant välja. Tõnu arvas siiski, et see on see tüdruk. Avatav uks ei viinud veel sauna, vaid koridori, aga koridorist edasi tuli tuba, mis oli ajutiselt saunaks kohandatud.

Kaardile oli märgitud ühe Vaikse ookeani rahva elupaikadeks nii Läti kui ka Eesti. Üks selle rahva esindaja oli meiega samas ruumis. Küsisin, millises Eesti maakonnas seda rahvast kõige rohkem elab. Põhiliselt elasid nad Pärnumaal. See mees kaebas, et eestlased kiusavad neid taga ja tahavad kõiki vähemusrahvusi ümber rahvustada. Enda kohta ütles see mees, et tal on oma rahvusele omaselt lõualuud sellise ehitusega, et ta ei saa inglise keelt üldse hääldada.

Helinalt tuli e-mail, milles ta ütles, millal ta pühadega seoses töö tegemisest puhkab. See oli esimene Helinalt tulnud e-mail, mis ei tulnud mitte ainult mulle, vaid läks samaaegselt veel mõnedele aadressidele. Kartsin, et minu aadress ei ole esikohal. Kontrollides selgus, et ei olnudki. Aga esikohal oli selline nimi, mida ma polnud varem ühtegi korda kuulnud. Helina võrguleheküljel olid viited kategooriate kaupa. Igas teemakategoorias oli üks viidetest mulle ja ülejäänud muudele inimestele. Ühes kategoorias oli viidatud J. Lombile.

Toimusid valimised, millel ei olnud kindlat reglementi. Valija pidi ise vaatama, kas ta kasutab üksiku ülekantava hääle meetodit või hääletab ainult ühe kandidaadi poolt. Pärast sai ikkagi vaadata, kes üle Eesti kõige rohkem hääli saab. Meie pere hääled pidi kokku lugema ja edasi saatma ema. Arvasin, et ema näeb kõigist sedelitest läbi, kelle oma see on. Klaus valis mind. Kui tema juba mind valis, siis valisin mina teda. Aga Toomas ei valinud ei mind ega Klausi, vaid koostas pikema nimekirja kandidaatidest, kellele ta hääle annab. Tooma kandidaadid olid kõik mulle tundmatud.

0 vastukaja: