pühapäev, mai 03, 2009

Kolm tõlgendust

Märkan poes tillukest raamatut pealkirjaga "Kolm luuletust". See ajab mind ärevile, sest on kohe aru saada, et sellel pealkirjal on mingi seos minu luulekogu pealkirjaga "Kolm seisust". Võibolla on mind plagieeritud. Nii väikse raamatu jõuaksin poes läbi lugeda. Aga ma ei taha oma huvi reeta ega ärevust välja näidata, seetõttu eelistan lugeda kodus. Selleks tuleb raamat endale osta. Ulatan selle kassapidajale nii, et ta ei näeks pealkirja, vaid ainult hinnasilti.

Kodus hakkan lugema:

ESIMENE LUULETUS
jänes jookseb kõigest väest
kiiremini lendab kuul
saame maitsva prae
keelatud on loomakrae


Selge. Sõna "jänes" tähendab, et autori arvates olen ma arg. Seda arvab ta sellepärast, et nägin teda ühel öösel unes, avaldasin unenäoüleskirjutuse oma blogis, aga tema nime ei kirjutanud välja. Ta nägi siiski läbi, et luuletus käib tema kohta. Kuulist ja praest rääkimine tähendab, et ta tahab sellise unenäo eest kätte maksta. Ja krae keelatusest rääkimine tähendab, et seejuures ta teab, et mõrvad on ebaseaduslikud. Viide jahile on seotud ilmselt ka sellega, et üks temaga sama perekonnanimega inimene oli punase kütipolgu ohvitser. See oli ilmselt tema vanaisa, kelle tööd ta jätkata tahab. Loen edasi:

TEINE LUULETUS
riiki juhib mõrtsukas
mina vihkan teda
miks ma peaksin elama
üldse selles riigis


Nii. Nüüd tunnistab ta üles, et ta on maffiaorganisatsiooni liige. "Riik" tähendab maffiat. Ilmselt on nende maffias võim palgamõrtsukate käes, aga talle meeldib kuritegevuse liikidest rohkem plagieerimine, sealhulgas minu teoste. Ta tahab sellest organisatsioonist lahkuda ja asutada oma maffiat. Loen edasi:

KOLMAS LUULETUS
sul kaela ümber panen käe
ja pigistan kõvasti-kõvasti
seejuures tundub mulle
et tõuseme taevasse


Selle luuletusega tahab ta öelda, et ei kasuta palgamõrtsuka teenuseid, vaid hakkab mind ise kägistama. Ja kuna ta pole oma käte tugevuses kindel, tõmbab mind lõpuks köiega võlla. Ja nagu kõik mõrtsukad, tapab lõpuks ka ennast.

Võibolla on keegi juba minu kaitseks välja astunud. Kontrollimiseks löön raamatu pealkirja otsingumootorisse. Leian järgmise kirjutise:

LUULEKOGU "KOLM LUULETUST"
Arvustus

Luulekogusse "Kolm luuletust" on koondatud väga erinevatel teemadel luuletusi. Esimene on loodusluuletus, teine poliitiline protest ja kolmas armastusluuletus. Kahte esimest ei hakka ma üldse kommenteerima, sest need on mõttetutel teemadel. Ei ole mõtet kirjutada millestki peale armastuse. Kes millestki muust kirjutab, on inimvihkaja, nagu autor isegi tunnistab. Sõel oleks pidanud olema veel tihedam ja oleks võinud avaldada kogu "Üks luuletus". Kahjuks on ka kolmandasse luuletusse sattunud vagatsev sõna "taevas". On ammu tõestatud, et jumalaid ega teispoolsust ei ole olemas. Kui luuletaja oleks kirjutanud taevasse tõusmise asemel müügiedetabelis tõusmisest, oleks ta seal tõesti tõusma hakanud, aga nüüd seda vähemalt selle raamatuga ei juhtu.


See arvustaja pole üldse aru saanud, et raamat käib minu kohta. Ta ei mõtle ja arvab, et võib arvustuses kirjutada ükskõik mida. Ta ei arvesta sellega, et mina mõtlen ja näen tema lolluse kohe läbi. Vaatan järgmist otsinguvastet:

KÜSIMUS LUULEKOGU "KOLM LUULETUST" AUTORILE

AJAKIRJANIK: Mida te oma raamatuga öelda tahtsite?
LUULETAJA: Ma ei tahtnud sellega absoluutselt mitte midagi öelda. Inimesed on juba kõik ära öelnud, mis neil öelda on. Nüüd on aeg vaadata, mida ütlevad arvutid. Lasin enda jaoks välja töötada arvutiprogrammi, millega sai kirjutada luuletusi. Kirjutasin sellega tuhat luuletust. Siis lendas arvuti koos programmi ja valminud luuletustega õhku. Kuna olin luuletusi ainult üks kord lugenud, olid nad suuremalt jaolt meelest läinud. Kolme teksti puhul oli veel midagi meeles. Neid püüdsin mälu järgi taastada. Kindlasti tegin seda vigadega, aga mäluviga ongi minu loominguline panus, mistõttu ilmus raamat minu, mitte programmi või programmeerija nime all.


Seega on minu mõnitamiseks koostatud terve arvutiprogramm. Ma sain kohe aru, et arvustaja eksis. Luuletaja on küll halb inimene, aga vähemalt aus ja tunnistab kõik ise üles. Kui tema iseloomus on positiivne alge olemas, siis võibolla õnnestub temaga ära leppida ja koostööd tegema hakata.

0 vastukaja: