teisipäev, mai 26, 2009

Kõneaeg europarlamendis on piiratud

Mida saavad ikkagi korda saata Eesti saadikud europarlamendis? Europarlamendil on 785 liiget, üle seitsme korra rohkem kui Riigikogul. Eestil on seal ainult kuus saadikut, mida on alla protsendi koosseisust. Ühe saadiku kohta antav kõneaeg on nii lühike, et sellega ei tee selgeks ühtegi keerulisemat küsimust. Eestlased ei pruugigi kõneaega saada, sest seda ei jagata mitte riikliku, vaid fraktsioonilise kuuluvuse alusel. Kõneaja jagamise korra sätestab järgmine Euroopa Parlamendi kodukorra artikkel:

"Artikkel 142 : Kõneaja eraldamine

1. Esimeeste konverents võib teha parlamendile ettepaneku eraldada kõneaega konkreetsel teemal toimuvaks aruteluks. Parlament võtab ettepaneku suhtes vastu otsuse ilma aruteluta.

2. Kõneaja eraldamisel lähtutakse järgmistest kriteeriumidest:

a) üks osa kõneajast jaotatakse kõikide fraktsioonide vahel võrdselt;

b) teine osa jaotatakse fraktsioonide vahel proportsionaalselt, vastavalt nende liikmete koguarvule;

c) fraktsioonilise kuuluvuseta parlamendiliikmetele eraldatakse kõneaega kokku analoogiliselt fraktsioonidele punktide a ja b alusel eraldatava kõneajaga.

3. Kui kõneaega eraldatakse mitme päevakorraküsimuse jaoks kokku, teavitavad fraktsioonid presidenti sellest, kuidas nende kõneaeg jaotub üksikute päevakorrapunktide vahel. President peab tagama kõneaegadest kinnipidamise.

4. Parlamendiliikmete sõnavõtud ei tohi istungi protokolli, menetlusega seotud avalduste, lõpliku päevakorra projekti muutmise või päevakorra teemal kesta kauem kui üks minut.

5. Euroopa Komisjonile ja nõukogule antakse raporti arutelu jooksul arvamuse avaldamiseks sõna reeglina vahetult pärast seda, kui raportöör on esitanud oma raporti. Euroopa Komisjon, nõukogu ja raportöör võivad vastusõnavõttudeks sõna saada ka vahetult pärast parlamendiliikmete sõnavõtte.

6. Ilma et see piiraks EÜ asutamislepingu artikli 197 kohaldamist, püüab president jõuda Euroopa Komisjoni ja nõukoguga kokkuleppele nende kõneaja jaotamise osas.

7. Parlamendiliikmed, kes arutelus sõna ei saanud, võivad ühel korral osaistungjärgu jooksul esitada kuni 200 sõna sisaldava kirjaliku avalduse, mis lisatakse kõnesoleva arutelu stenogrammile."

0 vastukaja: