neljapäev, mai 14, 2009

Võrguajalehe mõte

Ajalehe peamine eesmärk võiks olla maailma parandamine - informatsiooni levitamine ja propaganda. Maailma parandamise üks osa on ka lehetegijate isikliku heaolu parandamine - rahateenimine ja eneseteostus. Aga maailm tervikuna on tähtsam kui selle üksik liige.

Ma ei lugenud artiklit läbi, aga nägin kuskil lehes hiljuti pealkirja, et üks ajalehtede väljaandja kaalub võrgulehtede lugemise tasuliseks muutmist. Seega keskendub ta rahateenimisele. Maailma kui terviku parandamine jääb tahaplaanile. Võibolla saaks asja vabandada sellega, et muidu ollakse sunnitud leht üldse sulgema. Aga see on kaheldav, kui seni on väljaandmine võimalik olnud.

Mina loen võrgust neid ajalehti, mida pole paberil koju tellitud. Seega lehti, mis ei ole minu põhilehed. Võrguajalehti loen informatsiooni saamiseks ning keelte õppimiseks ja meeleshoidmiseks. Ühtegi sellistest lehtedest ei loe ma iga päev ja mõnda olen lugenud ainult üks kord. Kui nad tasuliseks läheksid, ei hakkaks ma nende eest maksma, vaid loeks midagi muud. Samuti ei loe ma neid ajalehti, mis on küll tasuta, aga nõuavad parooli. Ma ei jõua iga asja jaoks eraldi parooli meelde jätta ega soovi kõigis kohtades sama parooli kasutada.

On ajalehe enda huvides, et ta teeb ennast võrgus tasuta ja ilma paroolita kättesaadavaks. Kui ei taha teha tervet numbrit, võiks üles panna vähemalt juhtkirja. Sellega teenitakse ka maailma ja oma riigi huve. Kui just lehe enda sisu ei ole põhimõttelage ja kahjulik.

Ajalehe ja blogi eesmärgid on sarnased. Selle vahega, et blogil on väiksem lugejaskond ja seega pole ta mõeldud raha teenimiseks. Aga ka blogi abil saab oma sissetulekut veidi suurendada, kui panna külgribale oma firma või toote reklaam. Samas kui ainult reklaamiga tegelema hakata, võib teenusepakkuja blogi spämmiblogi pähe kustutada.

0 vastukaja: