reede, juuni 19, 2009

Vene raamatupood

Üks poliitik tegi ettepaneku, et valimistel oleks rohkem hääli väärtuslikumal inimesel - paljulapselisel ettevõtjal rohkem kui ühe lapsega kontoritöötajal. Küsisin, kas parem on siis see, kes igale poole vallaslapsi muretseb. Ja inimesel võivad põhitööoskusele lisaks olla suured anded mõnel teisel erialal. Kontoritöötaja võib olla hea maletaja. Sõitsin bussis. Bussijuht hakkas laulma. Üks minust tagapool seisev sõitja küsis teiselt, mida bussijuht ütles, saamata aru, et see on laul. Bussijuht oligi üks selline inimene, kelle lauluoskus oli tähtsam kui bussijuhtimisoskus. Kartsin, et ta hakkab bussi ka laulurütmis juhtima ja teeb avarii. Otsustasin, et ma ei vaata üldse eesaknast välja. Aga oli näha, et bussijuht oli nii rahulik ja kindlakäeline, et avariid teha ta ei saanud.

Läksin vee suunas. Näidati, et vee suunas läheb üks väike laps, sest tegelikult läksin lapsepõlvemälestuste pärast. Astusin kaldalt vette. Vesi ulatas kohe jala kõrge punktini. Aga käänaku taha minnes tuli liivarand, kust vette minnes läks sügavamaks millimeeter haaval. Osalesime olümpiamängudel ja magasime hulgakesi samas hotellitoas. Koolipoisid ärkasid hommikul minust varem ja mina ärkasin nende häälte peale. Olin endiselt unine ja tahtsin edasi magada. Vist ei olnud veel äratus, vaid poisid olid lihtslat varase ärkamisega. Üks mees nimetas ühe poisi nime. Ta oli nimetanud seda ka eile. Küsisin, mis selle poisiga on. Mees selgitas, et see poiss on maailmameister, aga hotellis käitub halvasti. Nii et selles vanuses sai juba maailmameistriks tulla. Poisid tahtsid riideid vahetada, aga ei tahtnud seda teha üksteise nähes. Mõtlesin, miks nad siis vannituppa ei lähe. Aga siin vist ei olnudki korralikku vannituba, ainult väike wc eesruum. Magasin hoopis kodus oma voodis. Tundsin südame kohal valu. See võis tähendada, et süda on päriselt haige.

Läksin koos Erikuga läbi kaubahalli. Seal olid erinevad poed. Üks pood oli eestikeelsete raamatute oma, teine venekeelsete. Selle nimi oli Vene Roheline. Seal ma ei olnud varem käinud, aga nüüd läksime vaatama. Selgus, et seal olid paremad raamatud kui eestikeelses poes, näiteks muusikaraamatud. Madalal tasemel meelelahutust ei olnud üldse. Venekeelset kirjandust oli maailmas suurem valik. Aga selle poe müüjad olid arvatavasti nõus ainult vene keeles teenindama. Mõtlesin, et kui vene müüja ütleb mulle arusaamatus vene keeles, kui palju raha tuleb juurde anda, siis karjun tema peale ja annan nii palju raha, et seda ei saa liiga vähe olla. Vene poest läks tagauks edasi eesti poodi. Läksime sellest uksest läbi. Seal poes tantsiti. Põhiliselt tantsisid mehed naistega, aga mehi oli ruumis natuke rohkem ja üks mees võttis teise mehe tantsima. Üks neist meestest oli homo, aga ei teadnud, kumb. Üks perekond rääkis, et neile oli politsei trahvi teinud, et laste pead on vigastatud. Nad olid endale kardinapuu pähe tõmmanud. Lapsed kukutasid ennast ka praegu peaga vastu maad, nagu neil ilmselt oli pidevaks kombeks. Maas lamades hakkasid nad üksteist kallistama, nagu olid näinud täiskasvanuid filmides tegevat. Raamatupoode oli reas mitu tükki. Läksin vene poodi tagasi. Mõned sarjades ilmunud raamatud olid müügil mõlemas poes, näiteks B. Vaheri raamat Peruu kohta. Ma ei teadnud, kas midagi ostes eelistada eesti poodi kui rahvuskaaslaste oma või vene poodi kui kvaliteetsemat. Üks hääl luges:
Kahekesi oleme kummalises külas,
kuhu sattunud oleme kahekesi ühes.

0 vastukaja: