teisipäev, juuli 14, 2009

Elu klassiruumis

Mul ei olnud enam korterit, sest me ei jõudnud enam selle eest maksta. Hakkasin elama kooli tööõpetuse klassis, koos Helina ja tema sõbraga. Tööõpetuse õpetaja võis hakata meid süüdistama, et miks me tööd ei tee. Oli ette näha, et ma ei saa enam hommikuti magada, sest klassis algab tund. Septembri esimestel päevadel seda veel ei olnud juhtunud, arvatavasti toimusid sissejuhatavad tunnid mõnes teises ruumis. Edaspidi oleksin saanud puhata õhtuti, õhtupoolse vahetuse lõpu ja öö vahel. Olin andnud juba Helinale ja tema sõbrale kahepeale igapäevased 10 krooni, aga täna andsin veel teise 10 krooni juurde. Ütlesin, et iga päev nii palju raha ei saa. Mul jäi raha pidevalt vähemaks ja ükskord pidi see otsa lõppema. Isa ja ema olid pidanud kolima senisest kaks korda väiksemasse korterisse. Ütlesin, et kaks korda väiksemasse korterisse kolimiseks tuli pooled asjad ära visata. Isa naeris ja ütles, et nii on see alati. Lisasin, et mõnelt inimeselt on korter päris ära ka võetud ja et mul on kodu praegugi ainult tänu sellele, et isa saab pensioni ja ema palka. Suure korteri oli kunagi isale andnud linnavolikogu autasuks, aga nüüd oli volikogu teinud uue otsuse, et see korter võetakse ära. Isalt küsiti, kas äravõtmise otsus tehti vene saadikute häältega. Isa vastas jah. Helina ütles minu emale, et ta läheb linna peale ja päeva jooksul helistab. Ta ütles sama veel üle ukse sinna ruumi, kus olid minu vennad ja õde. Aga sinna ütles ta seda katkendlikult, nii et need ei saanud aru, kes eelnevat juttu kuulnud ei olnud. Kartsin, et Helina helistab tegelikult ainult oma sõbrale, mitte mulle. Õhtul läksin vendade ja õega samasse ruumi magama. Pidžaama selgapanekuks läksin vannituppa. See oli suur ruum. Põrandal oli mänguauto. Võtsin selle kätte ja mootor hakkas tööle. Ütlesin talle tasem, kell on palju. Panin auto maha ja see hakkas edasi-tagasi kihutama, tehes osavaid pöördeid. Artur küsis kelleltki, mis see on. See oli Afganistani sõja auto.

Lamasin Paides voodis ja mõtlesin, et unenäos moodustasime mina, Helina ja tema sõber komitee. Kodus ütles ema, et ühes Tartu piirkonnas tuleb ettevaatlik olla, sest seal pritsitakse. Ajalehes olevat kirjutatud, et ühte minu endist klassiõde oli pritsitud. Ema lisas, et see klassiõde on ise ka imelik - armub iga poole tunni tagant järgmisse inimesse. Mina ütlesin, et koolis oli tal küll algusest lõpuni sama pinginaaber. See oli küll tüdruk. Ütlesin, mitu last sellel klassiõel on. Ema hüüdis, et kas tõesti. Küsisin, mida talle pritsiti. Ema vastas, et ajalehes nimetati seda arstide lemmikhaiguseks. Küsisin, mis on arstide lemmikhaigus. Ema vastas, et kaks võimalust, kas tuberkuloos või aids. Olin ise ka mõelnud aidsi, aga nüüd leidsin, et arstide lemmikhaigus on tegelikult tuberkuloos, sest nad on vanal ajal hariduse saanud. Arstid on mult haigustest kõige rohkem otsinud tuberkuloosi, aidsi pole otsitud ühtegi korda. Olin arsti juures. Mulle öeldi, et kui mõni teine patsient ka tuleb, siis saab meid vastastikku lamama panna, et teha katse, kas ma olen homo või hetero. Loobusin sellisest katsest.

Ühed inimesed tahtsid Vanemuise ette murule pesa ehitada. Üks naine ütles neile, et kui nad tahavad, võivad nad pesa ehitada, aga mitte sinna, sest see on vist rahvusvahelise tähtsusega ala. Rääkisin Klausile, et viimasel ajal levib uus usk, mille järgi tähtis ei ole Piibel, vaid Jumal. Nimetasin kolm inimest, kes on kuulutanud ennast sellise usu pooldajaks. Mõnel asendab küll Jumalat jumalik aine. See usk on tegelikult samasugune moehaigus nagu varasemad. Hakkasin pilte joonistama. Ühele inimesele joonistasin ülemisse ritta erineva pikkusega hambad ja alla hammaste asemel paksu huule. Kuklale tahtsin joonistada pikavõitu juukseid, aga märkasin, et pealaele olen juba teinud lühikesed juuksed. Mõtlesin, et erinevates peaosades võivad siiski olla erinevad juuksed. Erik vaatas pildinäitust. Kui ta oli kõik ära vaadanud, siis ütles, et kõige parem oli minu pilt. Vastasin, et ongi nii, et esimene joonistatav figuur ebaõnnestub, järgmised samal paberil tulevad paremini välja, aga kui joonistada järjest täis kaks lehekülge, siis teine lehekülg on halvem kui esimene.

0 vastukaja: