esmaspäev, august 17, 2009

Kivi veeretamine

Vaatasin merd. See oli ilus. Mõtlesin, et sinna ma tõenäoliselt kunagi upun. Seetõttu tundus meri ühtlasi õudustäratav. See oli unenägu, ja ma ei mäletanud, kuidas unenägudes täpselt merd ette kujutada tuleb. Ma ei mäletanud, kui kõver peab olema silmapiir.

Sel aastal oli meie klassil jälle uus koosseis. Kümnendas klassis oli tulnud C-klassi osa A-klassi õpilasi. Nüüd algas üheteistkümnes klass ja sinna oli tulnud õpilasi B-klassist. Näo järgi ma neid enamvähem tundsin, aga nimed ei olnud selged. Tundidest puuduti palju ja õpetajad ise soovitasid seda teha. Täna kavatsesin koolis vanni minna. Toomas kutsus, et ma pärast vannis käimist läheksin ka sauna. Vanniskäik oleks tähendanud puudumist tagant kolmandast tunnist ja saunaskäik kahest viimasest tunnist. Kodus ütles isa, et tal hakkab raha otsa lõppema, sest Henn avaldas soovi magistrantuuri astuda. Vastasin, et Toomas tahab koguni doktorantuuris õppida. Oudekki oli varem õppinud politoloogiat ja siis sotsioloogiasse üle läinud. Seetõttu oli ta vihiku kaanele kirjutanud sotsioloogia, aga tegelikult oli selles vihikus ka vanu politoloogia konspekte.

Lähenes võsitluse algus. Klaus küsis, kus Tõnu on. See tähendas, et Klaus lootis võistluse ära võita, aga kui Tõnu oleks ka osalenud, oleks ähvardanud oht, et võit läheb Tõnule. Võistelda tuli kivide mäest alla veeretamises. Tõnu tuli ja püüdis ühte suurt kivi mäest alla tõugata. See ei jäänud veerema. Tõnu veeretas mõned sammud kiviga kaasa kõndides, siis hakkas see siiski iseeneslikult veerema. Veeredes ta kasvas laviinina väiksemate kivide lisandumisega. Laviin ei kasvanud mitte kera-, vaid kettakujuliselt. Mäest kõndis alla kaks meest. Paistis, et nad jäävad kivile ette. Aga üks mees keeras paremale ja teine vasakule, nii et kivi veeres nende vahelt läbi. Tõnu tahtis panna kivi keskele lõhkeainet ja selle õhku lasta, aga siis oleks ta tõenäoliselt ise kildudega vigastada saanud. Klaus oli vahepeal eemal kive õhku lasknud. Nüüd tuli ta meie juurde tagasi. Ta ütles, et kaotas ühe sõrme ja et üks mees ütles talle, et ta koguaeg mökerdab ja et temal ja Tõnul ei saa olla ühine auto. Minu meelest Klaus ainult teeskles sõrme kaotamist, peites seda käelaba taga. Ta oli käe ühe vedelikuga kokku teinud, et jääks mulje, et see vedelik tuleb haavast.

0 vastukaja: