kolmapäev, august 26, 2009

Sõdade liigid

Mõiste "ristisõda" on tekkinud tagantjärele, ristisõdade toimumise ajal seda veel ei tuntud. Ehk võib siis tagantjärele ja omapoolselt anda ka muid nimetusi. Võiks rääkida poolkuusõdadest ja haakristisõdadest. Vabadussõjas osalenutele jagati vabadusriste, siis võiks selle liigitada vabadusristisõjaks.

On tehtud vahet vallutamise ja tagasivallutamise, vallutamise ja vabastamise vahel. Aga vallutussõja nimetamine vabastussõjaks võib olla lihtsalt propaganda. Venemaa justkui vabastas Lõuna-Osseetia Gruusia võimu alt ja väidetavalt andis talle iseseisvuse. Aga kui samal ajal Põhja-Osseetiale iseseisvust ei anta, siis ei kõla selline jutt veenvalt.

Mussolini nimetas lahinguteks ka poliitilisi ja majanduslikke kampaaniaid. Eelmises lõigus mainitud suurriigi president olevat alustanud võitlust liigjoomise vastu. Selles sõjas võib talle edu soovida. Kui riigi elanikud on harvem purjus, ehk muutub siis rahumeelsemaks selle riigi poliitika naaberriikide suhtes. Kui nad on sageli purjus, võib see riik kaduda.

0 vastukaja: