teisipäev, august 18, 2009

Tähendused

Filosoof kirjutab oma artiklis, et tähendused on seotud eluga. Võib nõustuda, et tähenduste tajumine. Arvuti reageerib klahvivajutusele õigesti, aga arvatavasti ei taju üksi arvuti osa seda sama moodi nagu elusolend. Tähendused on siiski olemas sõltumata sellest, kas on elusolendeid. Kui taevas on vikerkaar, siis see tähendab, et on olemas vastavad eeltingimused. Seevastu kui elusolend ütleb, et taevas on vikerkaar, ei pruugi see seda tähendada. Elusolend võib näha viirastust või valetada. Seega võib öelda, et eluta maailmas on tähendused isegi selgemad.

Artiklis on öeldud, et inimese maailm on palju suurem kui füüsikaseadustega seletatav maailm, sest inimene saab mõelda välja teistsuguseid maailmu. Ma arvan, et inimese mõtted on siiski samuti füüsikaseadustega seletatavad. Inimene ei saa mõelda lõputult keerulist mõtet, sest tema aju on selleks liiga väike. Vastupidist väites tuleb eeldada, et ei mõtle aju, vaid hing. Siis saaks aga arvatavasti rääkida ka hingede kohta kehtivatest seadustest, mida ei ole füüsikud lihtsalt veel avastanud.

Kui oletada, et hing on surematu ja surnute hinged jälgivad meid, siis võib küsida, kas meid jälgivad elusolendid või surnud olendid. Õige vastus oleks vist poolsurnud, sest keha on neil surnud, ainult hing elus. Keegi kindlasti ütleb selle peale, et keha surres tõeline elu alles algab. Aga keha on ikkagi surnud, kui hing just mõnes teises kehas ümber ei sünni. Kui sünnib, siis see hing meid enam ei jälgi.

0 vastukaja: