esmaspäev, september 21, 2009

Kalapüük tuumaplahvatusega

Ookeanis korraldati tuumaplahvatus, et tekiks sügav auk, kalad valguksid sinna ja oleks hea neid välja püüda. See ei olnud esimene selline tuumaplahvatus. Vaadati, et ookeandies enam ei olegi vett. Aga see tuli sellest, et plahvatuse ajal oli kogu vesi kogunenud ühte kohta. Varsti hakkas ta tagasi voolama ja võis isegi midagi üle ujutada, kuigi seda ei juhtunud. Arstid tõid välja arve, kuidas iga aasta suri järjest rohkem inimesi kiiritustõppe. Sada aastat tagasi olid need arvud palju väiksemad. Meil oli olnud üks kosmosest kukkunud kivi, mille olime andnud radiatsiooni mõõtjale. Tal oli selline töö, et pidi kogu aeg selliste esemetega kokku puutuma. Aga sellelt kivilt suurt radiatsiooni ei leitudki. Tartu kesklinnas oli see üldse suhteliselt madal, mis ei kehtinud aga äärelinna kohta. Üks bioloog nuttis ja ütles, et paneb ameti maha, sest pärast tuumaplahvatust ei näita looduse märgid enam midagi. Bioloogide mõõtmisjaamas teised bioloogid ka nutsid ja rääkisid, kui kohutavaid mõõtmistulemusi nad on saanud. Kuigi talved olid läinud soojemaks, ei olnud läinud suved, sest olukord sarnanes väiksele tuumatalvele. Tänaseks oli ennustatud sooja ilma, aga pärast tuumaplahvatust jäi see tulemata. Tuumaplahvatuste korraldajad olid täiesti vastutustundetud ja tahtsid ainult oma elu ära elada, pidamata tuleviku saabumist vajalikuks. Seevastu teised inimesed nagu mina olid vastutustundlikud.

Majas lähenes sõda. Üks naine ei viitsinud enam oma toas elada ja läks sõja ajaks ühistuppa. Mahajäetud toa ukse keerasin lukku. Pärast sõja lõppu pöördusime sinna tagasi. Ühe luulekogu all lombis oli väga mäda põhi. Sinna ei tohtinud üldse sisse astuda, muidu vajus üleni mutta. Üks mees koukis muda seest laibad välja ja sõi nad ära. Lootsin, et see mees meiega ühte ruumi ei tule, aga ta tuli siiski. Varsti pidime korrus madalamale minema. Toas elav mees, kes oli abielus, nägi ühte võõrast naist ja tegi talle ühe ettepaneku. Naine võttis ettepaneku vastu, aga varsti läks selle mehe juurest minema. Kui mees jälle oma naisega kohtus, ütles ta, et pruut jättis teda maha. Oma naine küsis, mida ta peab kuulma. Mees seletas ära, kuidas asi oli olnud, lisades, et nüüd on see möödas. Naine vastas, et nüüd on ta vaba. Pärast andis see mees koolis lastele tundi. Kui tuli jutuks see võõras naine, ütles mees muuhulgas, et ta oleks selle naisega peaaegu abiellunud. Tundus sobimatu, et mees tõi selliseid näiteid isiklikust elust. Aga ta küsis lastelt veel, mitut naist tänapäeva kultuur lubab pidada.

Kaotasin ära sae, mis oli meie korteriukse võti. Vaatasin aknast välja. Nägin, et üks vana naine tõi ühe sae prügikastide juurde. Proovisin sellega lukku keerata ja see õnnestus. See tähendas, et olin unustanud sae prügikastide juurde, vana naine oli seda laenanud ja nüüd tõi tagasi. Ta kirjutas, mille ta ära viskas, nimetades muuhulgas kasutatud saagi. Madis rääkis, et kui ta midagi valesti teeb, siis ta vabandab. Küsiti, mida ta silmas peab. Madis selgitas, et vabandab näiteks siis, kui ei saa mingisse kohta minna. Ta oli minu ees ka vabandanud. Olin viimasel ajal haige olnud, aga nüüd kraadisin ennast, et kraadiklaas näitab ainult 37,0, seega olen jälle terve. Kraadiklaasi otsa sõrmede vahel hoides hüppas jupp vedelikusambast püsti. Kraadiklaas oli ilmselt selleks selline tehtud, et kui on üks temperatuuridest, mis on kõik lubatud, siis täpset kriipsu ei näekski, vaid ainult siis, kui temperatuur on liiga kõrge või liiga madal. Mul olid materjalid Iiri parteide kohta. Jagasin need vendade vahel laiali, nii et igaüks neist liitus erineva parteiga. Ise liitusin kõige rahumeelsemaga. Jõin selle partei materjale tassist.

0 vastukaja: