laupäev, september 19, 2009

Muusikapulgad

Lugesin uut "Keelt ja Kirjandust". Seal oli kirjutatud Masingust. Tema suvilas oli olnud tulekahju. Seal oli läbi viidud mehhaniseerimine, suvila toetuseks oli just saadud raha, aga tulekahju järel ei saanud seda raha kasutada. Küsisin, kas raamatud põlesid ära. Ema vastas, et suvilas raamatuid ei olnud, aga mõned kirjad põlesid. Isa ütles, et igal pool tõstetakse seda esile, et Masingu suvila müüb hambapastat, sest see lõhnab äri järele. Ütlesin, et ühes artiklis oli öeldud, et Masing oli suur luuletaja, teoloog ja hambapastamüüja. Mul oli ajakiri ikka veel pooleli. Panin riiulisse raamatu sarjast "Romaan" teiste sama sarja raamatute kõrvale. Selles sarjas avaldati ainult eesti kirjanikke. Olime ookeanireisil. Klaus sõimas minu pilte ja mina vastu tema omi. Mul oli mitu kraadiklaasi, aga need läksid järjest katki, nii et piiritusesammas hakkas käes hoides väga kiiresti tõusma. See pidi tulema sellest, et klaastoru läks katki. Jõudsime kodumaale tagasi. Õukond otsustas troonipärija abiellumise. Abielupaari kohta öeldi: "Nad sündisid samal kuupäeval." Küsisin, kust selline naine leiti. Siis selgus, et troonipärija olen mina ja ma pean abielluma oma kaksikõega, sest me olime reisil kogu aeg kõrvuti. Kõndisime kõrvuti ka praegu. Mõtlesin, et õukond unustas ära, et õdedega ei abielluta, kuigi Vanas Egiptuses seda tehti. Need olid filmivõtted, kus ma troonipärijat mängisin. Režissöör oli jätnud mulle suure vabaduse ise otsustada, kuidas näidelda. Aga kuna ma ei tahtnud abielluda, siis käitusin passiivselt. Kõndisime pulmalauda. Võtsin tooli jõhkra liigutusega. Emale see ei meeldinud ja ta käskis selle stseeni uuesti mängida. Jõhkra liigutuse olin teinud selleks, et mängida iseennast. Läksime meie maja ette. Mulle tuli meelde öelda, et tean ajaloost, et õukondades on küll olnud jõhkra käitumisega inimesi. Nüüd otsustasin mängida tõesti ennast ja hakkasin toitu maapinnalt otse suuga sööma.

Olin avaldanud raamatu. Raamatus olin kirjutanud teiste hulgas Kristeri õest. Selle peale oli Kristeri õde avaldanud raamatu, kus kirjutas minust ja sellest, kuidas ta mind lapsena nägi. Minu tuppa oli toodud isa asju ja üks voodi oli neid täis laotud. Kartsin, et nüüd pean mõne vennaga samas voodis magama, sest kõigile neile vaba voodit enam ei jätkunud. Aga tuli meelde, et seda ohtu enam siiski ei ole, sest Tõnu ja Henn on korterist välja kolinud. Ainult et neile oleks võinud igaks juhuks voodid alles hoida, juhuks kui nad naistega tülli lähevad. Ühele raamatu tegelasele olin andnud nimeks Teele. Üks vend ütles, et ta ei tunne ühtegi sellenimelist inimest. Vastasin, et mina ka ei tunne. Toomas ja Henn kõndisid riiuli peal. Ütlesin, et nad alla tuleksid, muidu võib riiul ümber minna. Toomas hüppas riiuli otsast alla nii, et tema sõrmed said vigastada. Ütlesin, et need peaksid jälle ära paranema, ükskord minu sõrm sai vigastada ja paranes ära. Ta peab ainult traumapunkti minema. Toomas soovitas Hennul hüpata pea ees. Henn hüppaski peaaegu pea ees, aga maandus siiski kõhule.

Ema oli käinud Hispaanias. Seal oli räägitud Hispaania ajaloost. Oli öeldud, et ühest aastast jagunes Hispaania kaheks. Ma ei saanud aru, kas sellega mõeldi, et peale islamiusuliste riigi oli seal kaks kristlaste riiki või et Hispaania jagunes kristlikuks ja islamiusuliseks osaks, sest tegelikult oli seal riike kolm. Ema oli toonud Hispaaniast kaasa kaks muusikapulka. Muusikapulk oli sealsele idamaisele kultuurile omane nähtus, mis olid seal kasutusel kassettide asemel ja sarnanesid arvuti mälupulkadele. Ainult et neid ei pidanud mingi aparaadi sisse panema, vaid nad mängisid ise. Ma ei teadnud, kas mängimist vahepeal katkestades hakkab pulk järgmine kord mängima otsast peale või katkestuskohast, sest tal ei olnud reguleerimiseks nuppe küljes. Läksin mängiva pulgaga suurde tuppa ja ütlesin isale, et ta kuulaks ka türgi muusikat. Pulga seest ulatus välja taht, mis mängides tuli järjest pikemalt välja. Papi sisse tekkisid praod. Ütlesin, et pulk laguneb juba ära. Lisasin, et ma ei tea, kas laguneb pulk ise või tema ümbris. Isa lõikas papi ümbert ära. Selgus, et see oli siiski pakend. Pulk ise oli plastmasspinnaga.

0 vastukaja: