pühapäev, november 08, 2009

Artikkel kanepist II

Olen juba kommenteerinud oktoobrikuu "Akadeemias" ilmunud esimest osa kanepiteemalisest artiklist. Novembrinumbris jõuab artikkel lõpule. Seal ütleb autor:

"Asjaolu, et enamik inimesi lõpetab kanepitarvitamise, kui tekib vastutus, mida tahetakse kanda (soovitud töökoha saamine, abiellumine, lapse sünd jms), on ilmekaks tõendiks, et suuresti on tegemist pealesurutud moega ja enamik noortest jätab täisealiseks saades kanepi teismeea vallatuste hulka." (Lk. 2134.)

Mina arvan, et kanepitarvitamise jätavad paljud maha sellepärast, et ei taha tegeleda keelatud asjaga. Kuna alkohol on lubatud, ei jäta enamus tarvitajatest seda kunagi maha. Mõni jätab selle tulemusel, et on tervise joomisega juba lootusetult ära rikkunud.

"Kanepi teeb meie ühiskonnas ligitõmbavaks ja hinnaliseks kaubaks ikkagi vaid range keelustamine, keelatud, kuid salapärase ja ihaldusväärse kategooria omistamine kanepi tarvitamisele." (Samas.)

See järeldus on ebaloogiline, sest alkoholi ja tubaka kui lubatud kaupade tarvitajaid on rohkem kui kanepitarvitajaid. Seaduse tundmine paneb pigem seadusest kinni pidama kui seda rikkuma. Nõukogude ajal võis kõik riigivastane positiivne tunduda, sest siis oli võimul kuritegelik režiim, praegust lausa kuriteglikuks ei nimetaks.

0 vastukaja: