reede, jaanuar 29, 2010

Uus diagnoos

Mulle tehti aju-uuringut. Seda viisid läbi kaks meest. Kui uuring oli lõppenud, pani üks meestest kirja minu uue diagnoosi "hullus targeneda tahtmisest". Skisofreenia diagnoos oli osutunud ekslikuks. Üks mees ütles teisele, et ma olen veel haigem kui üks avaliku elu tegelane, kes on peaaegu süüdimatu. Kui mul oleks ajukäärude pind suur olnud, siis oleks kirjutatud tarkuse tagajärjel, aga kui kirjutati targeneda tahtmisest, siis ma järelikult päriselt tark ei olnud. Haiguse sümptomid olid tõesti löönud välja õppimise ajal, nii et see võis olla õppimise tagajärg. Kõndisin ruumist minema. Esimesel korrusel ütles üks tüdruk mulle, et õpetaja tahtis, et ma kohe majast ei lahkuks, ma pean kõigepealt jahtuma. Läksin õpetaja juurde. Õpetaja ütles, et ta nägi unes, et magas ühes voodis minu, minu isa ja ühe võõra mehega. Rääkisin, et minu trükis ilmunud teoste nimekiri on koduleheküljel, aga internetis olen kirjutanud palju rohkem. Võibolla ilmub minu järgmine raamat inglise keeles, aga ma ei taha tõlkida halba keelde. Õpetaja ütles, et tema teeb tõlke. Roomasime koos trepist üles.

Oudekki kirjutas oma võrgulehel, et küüditamist on juba küllalt uuritud, tuleb uurida hoopis Haiderit. Mõtlesin, et kui ta nii kirjutab, siis ma ei hakka üldse kommenteerima. Haider oli surnud. Aga võibolla Oudekki arvaski, et nüüd, kus ta on surnud, on sobiv aeg teda uurida. Varem oli Haider mulle meeldinud, aga Oudekki arvates oli tegemist kurjategijaga. Olin arvanud, et kommunistid on sama head, aga nüüd tuli välja, et vasakäärmuslased ja paremäärmuslased üksteist üldse ei salli, nagu juba Ploompuu oli listis hoiatanud. Klaus meenutas, et ta oli saanud tervel real olümpiaadidel Oudekkiga võrdselt punkte. Mina ütlesin, et aga maleturniiril on Oudekki Klausist ees olnud. Klaus vastas, et males on Oudekki alati tugevam olnud.

Olime viimast päeva laagris. Enne ärasõitu tegime voodeid. Minu voodi oli laagri jooksul määrdunud rohkem kui kellelgi teisel. Ühe riigi minister andis mulle kirja teise riigi ministrile viimiseks. Seal oli kirjas, et Euroopa Liidus saavad kõik suuremad riigid ühed õigused ja kõik väiksemad teised. Suuremad riigid tahtsid endale võtta suuremad õigused. Läksime lennukisse. Seal tuli enne starti kinnitada rihmad. Mõtlesin, et vahel võibolla juhtub, et rihmad on kinnitatud valesti ja reisijaga juhtub õnnetus. Aga ma usaldasin rihmade pealepaneku korraldust. Hiljem, kui lennuk juba lendas, võis stjuardess rihmad maha võtta ja ringi kõndida. Lennuk jõudis meie linna. Ta kasutas maandumisrajana tänavaid, keerates maandumisteekonna pikendamiseks ümber nurkade. Tegelikult see pidi olema ainult minu ettekujutus, sest lennuväljal on palju lühemad maandumisrajad. Lennukist läksime ühte majja, kus kaks naist rääkisid oma reisikogemustest. Ronisin mööda hiigelsuurt raamaturiiulit, pugedes hiigelsuurte raamatute vahelt läbi teise tuppa. Varem oli mulle meeldinud rohkem Tõnisson, aga nüüd meeldis Päts.

0 vastukaja: