reede, veebruar 26, 2010

Malest ja suusatamisest

Kui olümpiamängud algasid, siis küsiti mult, kas ma olen neid jälginud. Vastasin, et ei ole ja ei hakkagi jälgima. Küsiti, kuidas nii, ise mängin malet ja teisi spordialasid ei jälgi. Ütlesin, et minu jaoks sarnaneb male rohkem raamatulugemisele kui suusatamisele. Vastati, et vahe on selles, et raamatut lugedes saab käigu tagasi võtta, aga males ei saa, kõigil spordialadel olevat tähtis teha õigel hetkel õige liigutus, mida varem on treenitud. Ütlesin, et males saab ka järgmine kord sama vastasega ühe käigu teist moodi teha. Küsiti, kas ma leppisin vastasega kokku. Vastasin, et kui vastane valib sellise avangu, mida ta varem pole mänginud, siis läheb tal veel halvemini.

Talispordivõistlustest toimus vahepeal veel Tartu maraton. Pullerits kirjutas pärast seda ajalehes, et järgmine aasta on igal osavõtjal võimalus oma tulemust parandada. Ma saan aru, kui males otsitakse igas mängus võitu või vähemalt viiki. Samuti saan aru, et kui elukutselised sportlased on riigi raha eest olümpiale saadetud, siis peavad nad suustama võimalikult hea aja peale. Aga ma ei saa aru, miks peaks Tartu maratonil kõik kõrgema koha peale sõitma. Seda võib võtta ka matkana. Võib võtta isegi eesmärgiks kõigist kauem rajal viibida. Aga on nii, et kui tänaval kõnnin ma peaaegu kõigist kiiremini, siis suusatama minnes on kõik pidanud vajalikuks minust mööda sõita. Tegelikult pole ma mitu aastat suusatamas käinud. Mis ei tähenda, et ma toas jõuharjutusi ei teeks.

Males käisin jälle võistlemas. Täna oli kiirturniiril 16 osavõtjat. Viimasel ajal kõige rohkem esikohti saanud Trohhalev ei osalenud. Esimeseks tuli Seljodkin 6 punktiga 7-st, teiseks Ojaste 5 punktiga, kolmas oli 4,5 punktiga Parts ja neljas sama punktide arvuga Ivainen. Mina kogusin 3,5 punkti ja sain üheksanda koha.

Esimeses voorus viigistasin valgetega Põvvatiga. Teises võitsin mustadega M. Kure. Kolmandas võitsin valgetega Arsti, kellele pakkusin enne kiirviiki, sest ta jäi voorule kõvasti hiljaks ja tema kella ei tohtinud õigel ajal käivitada. Neljandas voorus kaotasin mustadega Ivainenile. Viiendas võitsin valgetega Viikmaad. Kuuendas kaotasin valgetega Seljodkinile. Seitsmendas kaotasin mustadega Partsile.

Runnel-Viikmaa
1. e4 d6 2. d4 g6 3. Rc3 Og7 4. f4 Rd7 5. Oe2 Rgf6 6. e5 Rg8 7. Rf3 e6 8. 0-0 c5 9. dc Rc5 10. ed Rf6 11. Ob5+ Od7 12. Re5 Ob5 13. Rb5 Ra6 14. d7+ Rd7 15. Rd6+ Kf8 16. Rdf7 Lb6+ 17. Kh1 Re5 18. fe Ke7 19. Og5+ Ke8 20. Rd6+ 1:0

0 vastukaja: