kolmapäev, veebruar 24, 2010

Rahvuspüha

Eesti riigi sünnipäevaks konkureerivad kolm kuupäeva - Maanõukogu kõrgeimaks võimukandjaks kuulutamise päev, iseseisvuse Pärnus välja kuulutamise päev ja päev, mil seda tehti Tallinnas. Ühe suhtes neist pidi kokku leppima ja valiti viimane, aga meeles võib pidada ka teisi.

Eilne "Postimehe" juhtkiri kirjutas, et vabariigi aastapäev võiks olla see kriitikavaba päev, mil vastastikused etteheited unustada ja keskenduda positiivsele. Kas selliseks ajaks ei sobi paremini jõulud? Sest täna on ikkagi poliitikaga seotud tähtpäev ja poliitikast päris mööda ei pääse. Aga ka jõuluvanad on käinud ringi vitsakimbuga. Kui president iseseisvuspäeva kõnes kedagi noomib, võib seda võrrelda jõuluvana vitsakimbuga. Või kui opositsioon tuletab meelde, et Eesti iseseisvus on kahetsusväärselt vähenenud.

Aga kui midagi positiivset välja tuua, siis seda, et viimasel aastal on märgata kuritegevuse vähenemist. Ühes blogis eile kirjutati, et narkokuritegevuse vähenemisest rääkimine võib olla lihtsalt statistiline eksitus, hoopis politseil ei jätku raha narkoekspertiiside tegemiseks. Aga kui üleeilses lehes kirjutati, et vähenenud on röövimiste arv, siis röövimise tuvastamine arvatavasti erilist ekspertiisi ei nõua.

0 vastukaja: