neljapäev, aprill 01, 2010

Keres välismaal

Minu isa luges vana "Sirbi ja Vasara" aastakäiku ja paljundas sealt Kerese artikli "Muljeid kahelt kontinendilt", millega ma varem tuttav ei olnud. Paljundusel ei ole peal ilmumisaega, aga jutt käib ilmselt aastast 1954. Keres lõpetab artikli ridadega:

Nõukogude malemeeskond pidas umbes kuu aja jooksul kolm pingelist võistlust, saavutades Ameerika Ühendriikide, Inglismaa ja Rootsi koondmeeskondade vastu suurepärase üldtulemuse 51,5:16,5. Veelgi tähtsam kui sportlikud tulemused, on aga see fakt, et neil võistlustel meie võitsime endile palju uusi sõpru, tihendasime sõbralikke sportlikke suhteid erinevate maade maletajate vahel ja aitasime seega kaasa kultuuriliste sidemete tugevdamiseks nende maade rahvaste vahel.

Samas eestpoolt võib leida ka ameerika kultuuri kriitikat:

Olime suurema osa õhtust kinni võistlustega ega saanud palju kinosid külastada, kuid vaadatud reklaamidest võis siiski saada üldpildi filmidest, mida New Yorgi kinodes demonstreeritakse. Jääb mulje, et suurem osa programmidest on pühendatud igasugustele põnevusfilmidele, küll kriminaal-, seiklus-, kauboi- ja muudele sellesarnastele filmidele; samuti võib sageli leida reklaame igasuguste fantastiliste filmide kohta. Tuleb meelde hiiglasuur reklaam, kus mingisugused tohutu suured mardikad mingilt teiselt planeedilt roomavad mööda suurlinna tänavaid ja purustavad oma lõugade vahel küll inimesi, küll autosid, ronge jne. Säärase fantaasia mõistmiseks läheb vist küll vaja erilist aju!

Seekord ei ole kaldkirjas mitte ainult väljakirjutatud tsitaadid, vaid ka originaalartikkel ise.

TÄIENDUS: Artikkel on ilmunud 30. juulil 1954.

0 vastukaja: