neljapäev, mai 06, 2010

Katse muuta valimissüsteemi

Kunagi liitusin portaaliga Täna Otsustan Mina, aga jätsin sinna ainult ühe kommentaari. Nüüd on sellest saanud Osalusveeb, kuhu tegin täna uue kasutajanime. Esialgu selleks, et toetada ettepanekut kaotada valimistel viie protsendi künnis. Põhiseaduses on öeldud, et valimissüsteem on proportsionaalne, aga kui 4,9 protsendi häältega 101-kohalisse Riigikokku ei pääse, siis vähemalt häälte alumises otsas proportsionaalsus ei kehti. Künnise kaotamine võibolla muudaks valitsuskriisid pikemaks, aga loodetavasti vähendaks usalduskriisi, kui rohkematel kodanikel oleks oma esindaja. Minu huvidele see künnis igatahes ei vasta, sest minu valitud nimekirjad on korduvalt jäänud joone taha. Jätsin Osalusveebi leheküljele ka sellise kommentaari:

Suure parteide arvu ja tasavägiste valimiste korral võib teoreetiliselt juhtuda, et viie protsendi künnise ületab kunagi ainult üks partei, näiteks mitte-eestlaste oma. Juhul kui praegune ettepanek läbi ei lähe, võiks valimisseadusele lisada ikkagi täiendava lause, et Riigikokku pääseb vähemalt kaks nimekirja.

Kui kehtib künnis, ei anna osa kodanikke häält mitte selle järgi, millist nimekirja nad kõige rohkem toetavad, vaid selle alusel, kellel on rohkem lootust künnis ületada. Seetõttu võib mõni partei valimata jääda teadlikult moonutatud avaliku arvamuse uuringu tagajärjel.

0 vastukaja: