pühapäev, mai 23, 2010

Minu nime all

Vennad ronisid puude otsas. Üks oli juba peaaegu ladvas. Hüüdsin, et ladvas ei ronita, see on nii peenike, et murdub ära. Nad hakkasid allapoole ronima, aga samal ajal hakkasid ka oksad murduma. Üks vend kukkuski kõrgelt alla. Ta hakkas nutma. Ütlesin, et ma arvasingi, et ta saab viga. Aga ta vastas, et ta ei nuta sellepärast, et oleks haiget saanud, vaid et kirjad kukkusid taskust välja. Ta arvas, et tuul on need minema viinud, aga kirjad leiti samast puu alt. Ainult üks kiri tundus puudu olevat.

Lugesin füüsikaõpikust ühe peatüki. Ütlesin, et lõpuks ometi sain jälle füüsikaõpikut lugeda. Seal oli ülesanne, milles oli antud kahe asja kohta arvandmed. Nende arvude põhjal arvutasin välja mitu muud arvu. Arvutasin peast ja ümardatult. Vanasti, kui ma veel koolis käisin, oli mul olnud taskuarvuti ja siis olin jätnud sellised arvutused sellele. Läksin teise tuppa. Seal oli üks poiss kirjutanud paberile sama ülesande põhjal vastuseid. Üks tüdruk oli nende alla kirjutanud küsimuse, et kust ta küll kõik need andmed järele vaatas. Ütlesin seetõttu, et lollid on lollid. Siis taipasin, et ma poleks pidanud seda kuuldavalt ütlema, sest üks tüdruk oli parajasti seal toas. Aga lõpuks paistis, et kui mina olin kõik arvutused teinud ise, siis see poiss oli tõesti vähemalt ühe arvu kuskilt järele vaadanud, sest ta oli toonud välja ka hõõrdeteguri, mida ei saanud ülesande andmete põhjal arvutada. Kui olin eelmises toas olnud, oli üks vend kirjutanud arvutisse minu kasutajanime alt, et mitte enda oma ette saamisele aega kulutada. Nüüd lisasin sinna alla: "Ärge kirjutage minu nime all keelevigadega!"

Läksime Paidesse. Pidime ööseks sinna jääma. Õuele hakati panema valmis voodeid, kus me magama pidime. Meid oli palju, seetõttu ka voodeid. Öösel õues magada oleks olnud külm. Kui ma oleks teadnud, et magada tuleb väljas, siis ma poleks Paidesse tulnud. Aga majaomanike tahtele ei saanud vastu hakata. Ühele paberile olid kirjutatud sugulaste nimed ja sugulusastmed. Siiri sugulusastmeks oli märgitud "vari". Toas mängis mitu titat ja suured inimesed jälgisid neid. Üks suur inimene ütles, et on väidetud, et titad on eelmiste titade ümbersünnid, aga tegelikult mängivad kõik titad sama mängu. Ta pidas silmas, et ühel ajal sündinud titad ja et nad siis väidetava eelmise elu mänge ei tunne. Aga teine suur inimene vastas, et üks titatüüp on esivanemate hulgast teised välja tõrjunud.

Koolis toimus lõpuaktus. Üks õpetaja ütles ukse taga, et ta annab auhinna oma pere ainsale lõpetajale. Küsiti, kas ta mõtleb meie pere või ühte teist. Ütlesin Tõnule, et ta unustas, et meie perest ei lõpeta mitte ainult tema, vaid ka mina. Tõnu vastas, et tema pole öelnud, et ta on pere ainus lõpetaja. Seda ütles tõesti õpetaja. Mina lõpetasin keskkooli ja Tõnu põhikooli, mistõttu Tõnule auhinna andmine oli kummaline, kui minu lõpetamine oli tegelikult tähtsam. Aga võibolla mind siiski ei loetud lõpetajaks, sest võidi avastada, et mul on mingi tunnikontroll tegemata. Või oli asi selles, et Tõnu läks saali, aga mina mitte.

0 vastukaja: