kolmapäev, juuni 16, 2010

Ennustused täituvad erinevalt

Esimese ennustuse allikat ma ei leidnud üles. Keegi malesuurmeister ütles Karpovi ja Kasparovi vastasseisu puhul, et tegelikult nad on liitlased, kui ilmuks välja keegi kolmas, siis nad liituksid tema vastu. Tol ajal oli seda raske uskuda. Samuti tundub uskumatu Fischeri süüdistus, et Karpovi-Kasparovi matšide tulemused olid kokku lepitud, kuigi umbes sama on arvatud Kerese ja Botvinniku kohta. Aga nüüd on Karpov ja Kasparov tõesti liitlased, kui Kasparov toetab Karpovi kandidatuuri FIDE presidendi kohale ja kiidab, et Karpov püüdis teda vanglas külastada.

Teisest ennustusest mäletasin õigesti, et see sisaldub Spasski intervjuus. See avaldati aastal 1989 "Eesti Malelehe" 8. numbris ja on võetud ajakirjast "New in Chess". Spasski ütleb seal muuhulgas järgmist:

Kasparov ja Karpov on loomult väga erinevad. Karpov on kollektsionäär. Aga ta ei kogu mitte üksnes marke, vaid ka malelisi teadmisi. See tähendab põhjalikkust. Kasparov on loomingulisem. Ta kuulub nende hulka, kelle käes lausa peab initsiatiiv olema. Ma arvan, et ta põletab end mõne aasta jooksul läbi. Karpovi talent on loomulikum.

See ennustus tundus tol ajal usutavam, aga tegelikult jäi Kasparov tippu karjääri lõpuni. Lõpuks otsustas ta siiski karjääri kasuks teisel erialal, aga see ei pruugi jääda ta viimaseks otsuseks.

0 vastukaja: