teisipäev, juuni 01, 2010

Peast lahendamine

Olin kunagi leidnud ühe kursuseõe kodulehekülje. Seal oli ta tõenäoliselt kirjeldanud nime nimetamata minu nägu:
See meenutab mulle tarka,
kes kannab tarkade sarka.
Ta nägi minu nägu tõenäoliselt jämeda kaseoksana. Järgmisel ööl pärast selle lehekülje külastamist nägin sellise unenäo, mille peale ta vist solvus ja ei kirjutanud järgmisel päeval midagi. Hiljem ma sinna enam ei vaadanud. Oli kunagi olnud rida inimesi, kelle võrgulehekülgi ma aeg-ajalt külastasin, aga nüüd ei tulnud see mul enam üldse meelde. Tol ajal olime kõik olnud puu otsas ja mina olin tahtnud teistest kõrgemal oksal olla.

Keegi oli hüpanud Emajõkke kaarsilla kaarelt ja surma saanud, aga üks meie sugulane oli kukkunud sama silla käsipuult, mis oli madalam, mistõttu ta pääses kergemini. Tol korral oli küsitud, miks ta kukkus. Nüüd tahtis üks vend näidata, et tema oskab paremini ujuda. Ta läks vette ja tegi algul ujumisliigutusi õigesti, aga siis jättis ühe liigutuse tegemata. Teised vennad hüüdsid talle, et ta külili keeraks. Tegin silmad lahti. Ärkvel olles oli vend jõest välja pääsenud.

Läksin teise linna malevõistlustele. Kõigepealt tuli seal üks öö magada ja järgmisel päeval mängima hakata. Ööbimistoas hakkasin õhtul raamatust "Matt" ülesandeid lahendama. Tahtsin lahendada peast, ilma malelauda kasutamata. Aga esimesele ülesandele, kus tuli leida võimalikult palju ühekäigulisi matte, oli pandud ka diagramm. Ainult et see diagramm oli vigane, seal oli kaks musta kuningat. Püüdsin lahendada mitte diagrammi, vaid selle alla kirjutatud nuppude paiknemise järgi. Selles ülesandes vist iga käik oli ühekäiguline matt. Ja kui oleks alustanud teine pool, oleks ta ise ühekäigulise mati pannud. Teises ülesandes tuli panna kahekäiguline matt ja see ülesanne oli mul peas, sest olin seda juba ükskord Oleski pool käimise ajal peast lahendanud. Ülejäänud selle raamatu ülesanded mul veel peas ei olnud, sest neid olin lahendanud ainult laua peal. Istusin kahe voodi vahel. Ühe voodi juurde saabus Pikaro. Paistis, et ta kahtlustab mind mingis kuriteos. Mul oli õigus Keskerakonda astuda, aga seal oleks mind ikkagi vaenlaseks peetud. Lõpuks haaras Pikaro mul raamatu käest ja ütles, et teeb kiirtuvastamise. Ta vaatas leheküljele peale, ütles selge, ja andis raamatu tagasi. Saabus magamamineku kellaaeg. Mulle ei jätkunud voodit. Aga üks voodi oli siiski vaba, sest üks poiss oli läinud teise tuppa. Hommikul ärkasin kaks tundi vooru algusest varem. Küsisin, kus kass on. Kass tuli kohe kohale. Öeldi, et hommikusöögi jaoks äratust ei tule, sest igaüks läheb nagunii erineval kellaajal sööma. Vooru algus juba lähenes, aga mina veel ainukesena magasin.

0 vastukaja: