laupäev, juuni 19, 2010

Töönädala pikkuse mõju tervisele

Rohelised olevat teinud ettepaneku töönädalat ühe päeva võrra lühendada, sest siis muutuvat inimeste tervis paremaks. Ei ole kindel, kas muutub. Osade inimeste jaoks tähendab nädalavahetus aega alkoholi tarvitamiseks. Kui nädalavahetus oleks pikem, jooksid nad arvatavasti selle võrra rohkem alkoholi ja nende tervis halveneks. Kui lühendatakse täiskasvanute töönädalat, tuleb lühendada ka laste koolinädalat. Võibolla iseseisvalt on võimalik rohkem õppida kui koolis, aga kõigil pole selle jaoks motivatsiooni. Seetõttu hakataks koolinädala lühendamisel ilmselt vähem õppima. Aga Strandberg ütles ühes telesaates ise, et mida haritumad on inimesed, seda tervemalt nad surevad. Mina arvan, et pole vaja mitte tööpäevade arvu vähendada, vaid teha tööpäeva sees puhkepause ja seejuures mitte suitsetamiseks.

5 vastukaja:

Oop ütles ...

"Kui lühendatakse täiskasvanute töönädalat, tuleb lühendada ka laste koolinädalat." Tegelikult pole see sugugi enesestmõistetav. Ma justkui mäletaks, et käisin kunagi algklassides ka laupäeviti koolis, enne järjekordset koolireformi. Viiepäevane töönädal kehtis juba ammu.

Simo Runnel ütles ...

Nõukogude riigis oli üldse palju ebaõiglust. Jaan Tõnisson kirjutas olukorrast Eesti Vabariigis 10. juuni 1922 "Postimehes" nii:

Algkoolis, kus meeletu võõra keelte õppimise orjus maksma pandud, sunnitakse väikseid lapsi 5 - 6 tundi päevas täis tuubitud viletsas kooliruumis kange jõupingutusega tööd tegema, et siis veel 3 - 4 tundi õhtupoolel ja õhtul koduste koolitööde peale kulutada. Töölistele ei lubata üle 8 tunni päevas tööd teha. Ametnikul ei ulata tööpäev mitte üle 6 - 7 tunni. Väikesed maimukesed, meie kasvavad lapse loomakesed, peavad 9 - 10 tundi päevas istuma ja vaimlist tööd tegema!

Oop ütles ...

Ilmselt poleks Jaanile Jaapan meeldinud.

Simo Runnel ütles ...

Päris nii ei saa öelda, sest ta tõi korduvalt Aasiat Euroopale eeskujuks, et Aasias on inimesed vähenõudlikumad. Ühes kõnes refereeris ta Tagore sõnu, et kõik suuremad probleemid on kauakestvat lahendust leidnud just Idas. Seda, et täiskasvanutel keelata üle 8 tunni töötada, ta tegelikult ei pooldanud.

Oop ütles ...

Ma pidasin rohkem pedagoogikat ja eksamihullust silmas.