reede, juuli 09, 2010

Viies mälestamine

Toimus Kullamaa mälestusturniir. Osavõtjaid oli 28, sealhulgas hulk tavalistest päevakeskuse külastajatest tugevamaid. Esikoha sai Vihmand 6 punktiga seitsmest võimalikust. Järgnes kolm mängijat 5 punktiga, kellest Peebo oli teine, Päären kolmas ja Trohhalev neljas.

Mina sain pooled võimalikest punktidest, millega tulin 15. kohale, mis oli kaks kohta turniirieelsest paigutusest parem. Tänaseks on lõpuks välja arvutatud, et Tartu Suvel tõusis minu kiirmale reiting kaks punkti, kuigi seal üheksast mängust kuus olid pisut reitingut langetavad. Tänane turniir lubati teha samuti reitinguarvestuslik ja tõus peaks tulema suurem. Reitingut tõstvaid mänge oli neli ja pisut langetavaid kolm.

Esimese voorus kaotasin mustadega Pärnitsale, teises võitsin valgetega Põvvatit, kolmandas valgetega Karba vastu oli kõige huvitavam mäng, sest kahisin viguri, millele vastane vastas kahe viguri kahimisega. Vastane ja pealtvaataja kinnitasid, et mul oli võimalus matt panna, aga lõpuks mängisin seisu maha ja kaotasin. Neljandas voorus viigistasin mustadega Ojastega, viiendas võitsin valgetega Kalepit, kuuendas viigistasin mustadega Arstiga ja seitsmendas valgetega Šukisega. Tundub, et mängud seekord eriti meelde ei jäänud, mis tuleb võibolla kuumusest.

Eile oli ajalehes artikkel riskikäitumisest, et need, kellel selleks kalduvus on, oleksid ettevaatlikumad. Mõtlesin, kas males kahtlase käigu tegemine on ka riskikäitumine või mitte, sest tegemist on ainult mänguga? Tegelikult juba male mängimine ise on risk, sest võib kaotada. Kuna meessoost inimestele on riskikäitumine omasem, siis võibolla on see üks põhjus, miks maletajate hulgas on mehi rohkem, mitte asi pole ainult meestel tavaliselt paremini arenenud matemaatilises mõtlemises. Ma küll ei tea, kui palju naised muude võistlusspordi aladega tegelevad. Aga kui öelda, et male on risk ja kahtlane käik veel suurem risk, siis pole ikkagi selge, kas suurem risk on mängida pikalt ette valmistatud teravat varianti või ilma ette valmistamata rahulikku avangut. Minu tänane risk seisnes veel selles, et kuigi reitinguarvestuslik on turniir erandkorras, oli mul just sel nädalal vähem tahtmist ettevalmistusega tegeleda. Kui vahepeal treenisin ainult mängueelsetel päeavadel, siis seda tegin ka eile, aga viimase aja harjumusest treenida iga päev ei pidanud ma kinni. Järgmise nädala turniiriks treenin vast jälle rohkem.

0 vastukaja: