reede, oktoober 22, 2010

Marksoo 80

Täna tähistati päevakeskuses endise Tartu maleklubi esimehe Ago Marksoo 80. sünnipäeva. Sugulastega pidu toimus juba suvel, kus ma ei osalenud, sest olin samal päeval klassikokkutulekul. Tänane juubeliturniir oli kõige pidulikum, mida ma olen näinud. Sööke on küll vahel rohkem olnud, aga kõnede arv oli täna rekordiline. Õnnitleti linnavalitsuse, maleliidu ja teiste poolt. Juubilar ise avaldas nii suure pidulikkuse pärast rahulolematust, öeldes, et ta tuli eelkõige malet mängima.

Turniiril oli 35 osavõtjat, 7 vooru ja 15 minutit mõtlemisaega. Kõige rohkem punkte said:

1. Vihmand 6
2. Trohhalev 5,5
3. Kõiv 5,5
4. Vorobjov 5
5. Rei 5
6. Raidväli 5
7. Tiit 5
8. Päären 4,5
9. Harujõe 4,5
10. T. Raudsepp 4,5

Mina olin 3 punktiga 23. kohal. Kuigi see pole kõige parem tulemus, olid kõik mängud väga huvitavad mängida.

Esimeses voorus kaotasin mustadega Päärenile. Mäng algas käikudega 1. e4 e5 2. Oc4 ja läks üle kaheratsu avangu varianti käiguga d3. Otsustav viga oli see, et läksin odaga üle keskjoone, vastane lükkas etturi edasi ja lõikas sellega oda taganemistee ära ning see läks varsti kaotsi.

Teises voorus võitsin valgetega Partsi. Sain Hispaania avangu variandis käiguga 3. ... Oc5 väljalt e5 etturi kätte.

Kolmandas voorus mängisin mustadega Kassi vastu Falkbeeri vastugambiiti. Algul kaotasin etturi, seejärel võitsin viguri, lõppmängus oli mul enamvanker, aga vastase etturid väga aktiivsed. Ajapuuduses kahisin vankri, aga vastane jõudis üks käik liiga vara lippu ja pani mati.

Neljandas voorus valgetega Liiva vastu mängisin Hispaania avangu Steinitzi varianti. Vastane tegi nagu kahel eelmiselgi korral eksliku käigu c5, mille järel tema ettur d6 läks kaotsi. Lõpuks võitsin ajaga. Ütlesin vastasele pärast mängu lõppu, et ta enam c5 ei mängiks.

Viiendas voorus mustadega Kääbi vastu oli kõige halvem mäng. Alustasime nagu Päärenigagi käikudega 1. e4 e5 2. Oc4, aga Kääp arendas ratsu f3 asemel e2. Viga tuli mul sisse sellega, kui vastane käis Rh5 ja ma ei võtnud midagi ette, nii et ta lõi järgmisel käigul f6, aga ma ei saanud võtta lipuga, sest f-liin oli valge vankrile avatud. Käigu gf järel tekkis topetettur, ettur h6 oli ees ja järgnes matirünnak.

Kuuendas voorus valgetega Ivaineni vastu oli jällegi Hispaania avangu Steinitzi variant. Tekitasin vastasele mõlemale tiivale etturinõrgestused, nagu olen teinud mõnes varasemaski mängus. Ühel käigul ähvardas vastane panna odaga vankrile ja ratsule kahvlit, mida ma nägin, aga enne käigu sooritamist unustasin ära, nii et järgnes ikkagi kahvel ja alistusin.

Seitsmendas voorus valgetega Lombi vastu läks vastane avangulõksu 1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Ob5 a6 4. Oc6 dc 5. 0-0 f6 6. d4 ed 7. Rd4 Oc5? 8. Lh5+ vigurivõiduga. Sellesse lõksu on varem läinud Harujõe. Lombi vastu läks paremuse realiseerimine kergemini.

0 vastukaja: