reede, november 26, 2010

Mendelejevi mäng

Kõik tabelid sarnanevad malelauaga. Eriti Mendelejevi tabel, sest selles on ka elemendid kaheksasse rühma jagatud. Ainult et malelaud on vanem. Seega aimasid maletajad perioodilisussüsteemi olemasolu intuitiivselt?

*
Tänavu möödus 70 aastat Kerese-Euwe matšist, millest omal ajal kirjutati nii:

KERES VÕITIS MATSHI
13. partii otsustas Keres-Euwe kahevõitluse. Kerese uus silmapaistev saavutis

Amsterdamist, 15. jaanuaril. - Kolmeteistkümnes matshipartii Kerese ja Euwe vahel mängiti Hilversumis. Huvi selle mängu vastu oli siin ootamatult suur, sest see oli ainuke partii, mis peeti selles linnas ja pealegi veel otsustav mäng.

Euwe mängis valgete malenditega. Keres mustadega valis avanguks lääneindia kaitse, mis võimaldas huvitava ja keerulise mängu. Pärast 23. käiku lõppes partii viigiga. Saadud pool punkti kindlustas Keresele matshi võidu. Seis enne viimast mängu oli seega 7,5:5,5 Kerese eduks.

Neljateistkümnes, s.o. viimane matshipartii mängiti Kerese ja Euwe vahel eile õhtul Amsterdamis. Pärast viietunnilist mängu katkestati partii 41. käigul, kusjuures Euwe seisukord on parem. Punktide seis on seega endiselt 7,5:5,5, kusjuures viimase partii tulemus matshi kohta ei oma enam olulist tähtsust. Küsimus seisab ainult selles, kui suurelt Keres võidab matshi - kui Keres viimase partii kaotab, on tulemus 7,5:6,5, viigi korral aga 8:6 ja võidu puhul isegi 8,5:5,5.

Selle võiduga Paul Keres kindlustas enesele silmapaistva koha juhtivate suurmeistrite peres, mis tõendab, et Keres on ka küps meister matshide mängimises. Kerese matshipraktika oli seni ju võrdlemisi väike. Ainult kaks matshi - üks Schmidti ja teine Stahlbergi vastu, mis lõppesid mõlemad viigiga. Oma vähese matshi-praktika juures astus Keres endisele maailmameistrile Euwele siiski julgelt vastu, teades, et Euwe on matshimängus tugev ja sitke vastane, kusjuures tema võistluspraktika sel alal on küllaltki suur ja kogemusterikas.

Kaasaja suurmeistreist on Euwe originaalsemaid isiksusi malelaua taga, omades individuaalselt äärmiselt teadusliku mängu käsitluse. Ta on üks väheseid meistreid, kes malet püüab täielikult suruda matemaatilise käsitluse raamasse, mis ilmneb selgesti tema partiides ja teoreetilistes analüüsides, mis kannavad valju teaduslikku ilmet. Euwe on peale selle väheseid suurmeistreid, kes avaldab üld-maleteoreetilisi kirjutisi, olles ka muu seas täielikuma avangu-teooria käsiraamatu autor. Ei saa salata, et Euwe taktikalised võimed ei ulatu tema strateegia tasemeni, millised nõrkused selgesti avaldusid ta matshis Aljehhiniga 1927. a. maailmameistri nimele, kus Aljehhin ületas teda oma hiilgava taktikaga.

Kui AVRO suurturniir 1938. a. andis Keresele maailmameistri kandidaadi õiguse, siis käesolev võit Euwe vastu aina kindlustab seda õigust, et Paul Keres on ja jääb tänapäeval ka tõeliseks kandidaadiks maailmameistri tiitlile. Nüüd on ainult aja küsimus, millal teostub oodatud maailmameistrivõistlus Keres-Aljehhin, kus Aljehhin esineb tiitli kaitsjana.

Paul Keres jääb Hollandisse kuni 20. skp., andes simultaane Zaandamis (17. 1.), Rotterdamis (18. 1.) ja Amersfoortis (19. 1.). Siis sõidab ta kas Belgiasse või jällegi tagasi Eestisse, olenevalt sellest, kuidas on lood viisade hankimisega.

("Postimees" 1940. Nr. 13. 15. jaanuar. Lk. 3.)

0 vastukaja: