neljapäev, jaanuar 20, 2011

Mägedest ja Soome lahest

Kõndisin kooli poolt Vallikraavi tänava suunas, et minna enda korraldatavale klassikokkutulekule. Sinna kõndisid ka Peep ja Kristjan K. Peep oli sõjaväes distsipliini õppinud ja maleraamatu lühikese ajaga läbi töötanud. Algul arvasin, et sellest tasub eeskuju võtta, aga siis mõtlesin, et kiirustavamal lugemisel ju õpib vähem. Kokkutuleku suunas kõndis ka Ariel. Ta hoidis minuga pikka vahet. Kokkutulek oli kuulutatud välja korraga kahes majas toimuvana. Mõtlesin, et võiks mõlemas uksed lahti hoida, kuigi ühest kohast kiputi juba loobuma. Aga niiviisi oleks võinud sinna vargad sisse minna. Ühed võõrad tüdrukud eelistasid siiski seda esimesena välja kuulutatud kohta. Kokkutulekul tuli ka öösel magada.

*
Läksin kooli riidehoidu. Proovisin, kas minu võti ka riidehoiu peaukse lukku keerab. Mul ei olnud plaanis sealt midagi varastada. Aga mulle oleks võidud öelda, et sissemurdmist ei tohi põhimõtteliselt katsetada, võtit ei tohi panna lukuauku, kuhu see mõeldud ei ole. Minu juurde tuli üks noorema klassi tüdruk ja hakkas rääkima. Paistis, et see on keegi, keda ma pean tundma, aga ma ei tundnud ära. Ta ütles, et ta tahab tulla täna minu poole, et ma teda matemaatika ülesande lahendamisel aitaks. Võibolla oli asi selles, et ta elas naabermajas.

*
Liikusin mägedes. Mulle sõitis vastu veoauto. Kitsal teel tundus, et ma võin alla jääda. Aga pääsesin sellega, et auto kukkus kuristikku. Tuli teine veoauto. See kukkus ka kuristikku. Aga kukkumisel ta peaaegu riivas mind. Otsustasin minna tuldud teed tagasi. Aga olin parajasti mäe küljel ja mul oli raske niimodi liigutada, et ma ise ei kukuks. Soome parlamendis läks üks lambipirn teist värvi. Pirn kruviti välja ja tehti kindlaks, et see on täis eriti rasket terast, mis oli juba pikemat aega saadikuid kiiritanud. Pirnid oli saatnud Hiina. Lääneriigid otsustasid, et on aeg Hiina kommunismile lõpp teha. Hiinlased kirjutasid pühakirjasid mälestuste kujul ja Hiina kommunistide pühakiri oli Mao Zedongi mälestused. Kui kommuniste kukutama hakati, oli mul viimane aeg see raamat läbi lugeda. See oli meil kodus vene keeles olemas ja seda hoiti isa toas akna ja kirjutuslaua vahel. Olin seda natuke sõnaraamatuga lugenud, aga siis olin vahepeal võtnud selle kõrvalt ühe Vabadussõja ajaloo köite ning hiljem oli Mao Zedongi raamat juba meelest läinud. Vaatasin internetti. Seal oli uudis, et Raido ja üks teine ajaloolane katsuvad täna jõudu. Virkus oli teinud endale uue blogi Wirksblog, aga polnud mind selle kontaktidesse kutsunud, kuigi ma olin olnud tema eelmise blogi kontaktides. Kaardilt oli näha, et palju saari ei ole mitte ainult Soomel, vaid väikeste saarte arv on Soome lahes suur ka Eesti ranniku lähedal. Kaardile oli kantud, millist ütlust millises piirkonnas kasutatakse. Aga kui oleks neisse piirkondadesse reisinud ja seal kohalikele inimestele neid ütlusi öelnud, ei oleks nad võibolla ikkagi neid tundnud.

0 vastukaja: