pühapäev, jaanuar 23, 2011

Raamatu keele hallutsinatsioon

"Postimees" tahtis avaldada minu kommentaari ühe asja kohta. Ütlesin oma kommentaaris, et seda asja teab paremini Laar. Seepeale küsiti ka Laari arvamust. Minult küsiti, et ma annaks jutu juurde panemiseks oma foto. Ajalehe trükkiminekuni ei olnud enam palju aega jäänud. Küsisin Hennult, kas tal on minust fotot, aga tal seekord ei olnud. Lükkasin foto saatmise edasi ja siis läks see mul tükiks ajaks meelest. Tegelikult pidi ajalehel minust foto olema, sest "Postimehe" fotograaf oli mind pildistanud. Aga võibolla neile nii vana ei kõlvanud. Järgmisel päeval minu juttu ajalehes sees ei olnud. Võis oodata veel üks päev, võibolla siis oleks avaldatud. Aga võis ka olla, et ajaleht tahtis ainult minu kohta informatsiooni välja peilida, mitte seda avaldada.

*
Kroonid olid kuulutatud kehtetuks. Seetõttu rebisin kahekroonised pooleks, et kasutada neid bussitalongidena. Ustav ütles, et mis, mul on kahekrooniseid, ja võttis ühe ära endale mälestuseks. Näitasin, et mul on veel haruldasemat raha, mul on ühekroonine ka. Ustav ütles, et seda tal on, ja ei võtnud. Läksin bussiga sõitma. Tahtsin võtta taskust piletit, aga leidsin ainult augustatuid. Bussijuhilt ostma ei tahtnud ma minna. Augustasin ühe aukudega pileti uuesti. Vanad augud muutusid niiviisi peaaegu märkamatuks, aga mitte täiesti. Kui kontroll minu juurde tuli, siis ütlesin, et arvan, et võin selle piletiga veelkord sõita, sest mina pole teda varem augustanud. Kontroll poleks arvatavasti muidu midagi märganud, aga minu jutu peale sai aru, et see on varem augustatud pilet. Ta küsis trahvi. Ütlesin, et mina ilma kohtuotsuseta trahvi ei maksa. Kontroll läks juhi juurde, arvatavasti selleks, et juht mind välja viskaks.

*
Ema ütles, et ma pean koolis olema. Mina ei pidanud koolis käimist vajalikuks. Ema hakkas mind taga ajama, et vägisi viia. Jooksin eest ära mööda poe eskalaatoreid.

*
Kirjutasin Helinale elektronkirja, milles rääkisin ühte inimest taga. Kui kiri valmis oli, saatsin selle teele. Siis märkasin, et esimest korda ei ole Helinale mõeldud kiri läinud teele talle endale, vaid kirjas taga räägitud inimesele. Mõtlesin, et saadan sellele inimesele uue kirja, et eelmine kiri ei olnud mõeldud talle.

*
Uku Masing võttis ajalehes sõna. Selgus, et ta oli veel elus. Aga see pidi jääma tema elu viimaseks sõnavõtuks. Ta kommenteeris ühe eesti filoloogi saatesõna tema raamatule, kus see filoloog oli Masingu tähtsust vähendanud. Masing kirjutas, et see on huvitav, et eesti filoloog ei tunne huvi eesti keele vastu. Masing loetles, mida ta tegelikult leiutanud on. Enda kõige suuremaks leiutiseks nimetas ta kreeka tähestikku. Nähtavasti sellepärast, et tähtede abil sai kõik muud asjad kirjutada. Kreeka tähestik oli juba varem olemas, aga Masing oli leiutanud kreeka tähtedele eestikeelsed nimed. Ta lõpetas artikli sõnadega, et tal on kahju, et raamat ilmus koos selle saatesõnaga.

*
Olime Paides. Vaatasime, milliseid raamatuid seal keset tuba seisvas riiulis on. Enamus raamatuid ei kutsunud lugema. Aga siis nägin ühte, mida tahtsin hirmsasti lugeda. See oli venekeelne teoreetiline raamat Itaalia fašismi kohta. Olin seda eelmine kord Paides käies juba natuke lugenud ja nüüd tahtsin jätkata. Ütlesin, et seda raamatut tahan kindlasti lugeda. Ütlesin Klausile, et ta laiali lennanud paberid kokku korjaks. Ise ei tahtnud ma korjata, et lugemisega kiiremini pihta hakata. Raamat ei olnudki vene keeles, vaid nägin teksti eestikeelsena. See pidi olema hallutsinatsioon. Siis ei teadnud, võibolla nägin hallutsinatsioone ka juhul, kui nägin teksti venekeelsena. Lõpuks taipasin, et ma ei näe mitte hallutsinatsiooni, vaid raamat on lihtsalt vahepeal eesti keelde tõlgitud ja see on eestikeelne eksemplar. Hakkasin kaustikusse romaani kirjutama. Arvatavasti pidi see varsti pooleli jääma nagu varem alustatud romaanidki. Kirjutasin, et must asi on musta mehe tunnus. Joonistasin inimest. Kogemata joonistasin tema jala külge jooned, mis võisid tunduda millegi ebaviisakana. Et ei tunduks, tegin selliseid jooni juurde. Nüsisin leiba ja liha, nii et need jäid sakilised. Otsustasin, et lõikan lõikepinna siiski sirgeks. Aga niimoodi sõin ma veel rohkem.

0 vastukaja: