neljapäev, veebruar 17, 2011

Kassiaasta on ka jäneseaasta

Kassiaastast kirjutasin üle-eile. Nagu lubatud, järgneb sissekanne jäneseaasta kohta.

Ühes ajaleheartiklis kirjutati vist, et kui öelda "jänes", siis seostub see esimese asjana Laine Jänesega. Võibolla Jänese-aasta oli juba eelmine, kui ta suuremaid laineid lõi. Aga kes on seda üks kord teinud, peaks olema võimeline ennast kordama. Tänavu on Riigikogu valimised ja Jänes on Reformierakonna Tartu esinumber. Reformierakond on Tartus traditsiooniliselt valimised võitnud. Mõned, kes kaaluvad Reformierakonna valimist, ei taha valida just Jänest, aga paljud kindlasti eelistavad valida esinumbrit. Nii et ootame vastust küsimusele, kas Jänes saab jäneseaastal Tartus kõige rohkem hääli.

Kui inimest nimetatakse jäneseks, siis sageli tahetakse öelda, et ta on arg. Valimistega seoses võib argadeks pidada neid, kes ei julge kedagi eelistada. Aga kui inimene valib konkreetset nimekirja või kandidaati, võtab ta vastutuse ainult selle poliitika eest. Kui ta kedagi ei vali, vastutab ta kõigi võimalike võitjate eest.

Jäneseks nimetatakse ka seda, kes laevas või bussis ilma piletita sõidab. Tänavu tekkis sellega seoses kummaline probleem. Tartus olevat kehtetuks tunnistatud krooniaegsed bussipiletid ja müüdavat uusi, millel hind on eurodes. Minul oli vanu pileteid varuks ostetud ja ma ei jõudnud neid ära kulutada. Kui ma nüüd lähen ja augustan vana pileti, mille eest ma olen raha maksnud, kas ma olen siis jänes? Ja ka siis, kui ma hinnatõusu katmiseks augustan ühe asemel kaks piletit? Kui nende piletitega tõesti enam sõita ei tohi, siis tuleks nad tagasi osta.

Igal loomal on erinev koht, kus teda tõstetakse, jänesel olevat selleks kõrvad. Inimese kohta öeldakse "kõrvust tõstetud", kui kellelgi on õnnestunud teda kõvasti kiita. Võibolla peaks jäneseaastal inimesi rohkem kiitma.

0 vastukaja: